Én már rég a harangoké vagyok – Jékely 100 kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/10/30 - 2014/01/24

Jékely Zoltán születése centenáriumának évében a költő, prózaíró, fordító és szerkesztő alakját és gazdag életművét kívánja megidézni az OSZK Kézirattárának kiállítóterében Én már rég a harangoké vagyok címmel 2013. október 30-án megnyílt interaktív kamarakiállítás, mely Jékely irodalmi hagyatékának gondozói és az életművel foglalkozó irodalomtörténészek kurátori munkájának eredményeképpen jött létre.

A tárlat nem utolsó sorban emléket kíván állítani a nemzeti könyvtár egykori munkatársának is, hiszen kevesen tudják, de Jékely két szakaszban is, hosszú évekig (először a harmincas években, majd 1946 után) a Széchényi Könyvtár hírlaptárosa volt. A nemzeti könyvtár megbízásából utazott Kolozsvárra 1940-ben, felmérni az visszacsatolt Észak-Erdély egyetemi könyvtára állományának állapotát. Életének zsúfolt, termékeny kolozsvári évei következtek ekkor, mind a magánéletét, mind szakmai előmenetelét illetően. Mikor 1946 novemberében visszaköltözött Budapestre, ismét az OSZK-ban talált menedéket, hiszen ekkoriban tíz éves szilenciumra ítélték, s az Írószövetségből is kizárták.

A Baumgarten-díjas, kétszeres József Attila-díjas és posztumusz Kossuth-díjas költő hagyatéka a család jóvoltából az OSZK Kézirattárában, tárgyi hagyatéka pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban található.

2014. január 22-én, A magyar kultúra napján a kiállítás finisszázsaként Jékely Erdélyben és Magyarországon betöltött irodalomtörténeti szerepét, helyét és mai hatását mérlegelő pódiumbeszélgetést rendezünk, melyen kortárs írók, költők, neves irodalomtörténészek (többek közt Lator László, Várady Szabolcs, Vallasek Júlia, Péterfy Sarolt, Nemeskéri Erika) vesznek részt.

A kiállítás megtekinthető 2013. október 30-től 2014. január 24-ig az OSZK Kézirattárában, annak nyitva tartási idejében. A kiállítás ingyenes.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban november 15-én konferenciát tartanak a Jékely Zoltán évforduló alkalmából.

A centenáriumi események folyamatosan követhetők itt.

Galéria