Humor a köbön – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/05/12

„Humorban nem ismerek tréfát” – vallotta Karinthy Frigyes, és valóban, a látszólag  „könnyű” műfaj születése, működési mechanizmusa összetettebb, mint ahogy azt gondolnánk.

Kiállításunk tervezésekor nem számoltunk azzal az egyébként nyilvánvaló ténnyel, hogy nyomtatványainkkal milyen relatív témát próbálunk megragadni: hiszen koronként, tájanként, társadalmi csoportonként változik, sőt, még egyéni ízléstől is függhet, hogy mi tud valakit felhőtlenül megnevettetni. A válogatás tapasztalatai nyomán született a  „Humor a köbön” címünk, mivel a kiállítandó nyomtatványok  „humorfaktorát” tekintve egyfajta hármasságot véltünk felfedezni. Az első kategória azokból a dokumentumokból tevődik össze, amelyek már a kiadásuk idején viccesek voltak, és ma is meg tudják nevettetni nézőiket, olvasóikat. Gondolatban a második csoportba soroltuk azokat a nyomtatványokat, amelyek a maguk idejében komoly céllal születtek, de ma már megmosolyogtatnak minket. A kiválogatott anyag harmadik fajtáját nyomtatásuk idején humorosnak szánták, mára viszont a szemlélőnek az okozza a legnagyobb derültséget, ha felfedezi a szándék és a végeredmény kontrasztját.

A  „könnyed” témaválasztás mellett komolyabb rendező elvünk volt az a szándék, hogy minél többféle dokumentumtípust vonultassunk fel: képi és szöveges, apró és nagy méretű nyomtatványokat, és mindezeket lehetőség szerint az 1880 és a 1930-as évek közötti időszakból Hogy témánkhoz hűek maradjunk: stílusosan született egy  – a kiállításunkra invitáló – vidám vers is;  az egyes tárlókhoz készített útmutató pedig, szórakoztató rigmusokkal tájékoztatja a látogatókat.

A kiállítás a könyvtár ötödik szintjén, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előterében tekinthető meg  a könyvtár nyitvatartási idejében. Utolsó belépés legkésőbb a zárás előtt 1 órával. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A kiállítás plakátja

Képek a kiállításról