Időszaki kiállítás: Fotó és film

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/06/24 - 2011/07/16

Bemutatkozott a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény, amelyben magyar játékfilmek és werkfotók találhatók 1948-tól máig. A tárlat kurátora B. Müller Magda, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény munkatársa, amely immár a Fénykép és Fotóművészeti Tár része. A kiállítás a gyűjtemény anyagából 25 fényképet mutat be, melyek közül a legkorábbi 1940-ben, míg a legkésőbbi 2006-ban készült. A felvételeken mások mellett Latabár Kálmán, Törőcsik Mari, Bara Margit, Garas Dezső, Makk Károly, Szabó István és Agárdy Gábor látható.

B. Müller Magda elmondta, szeretett volna mindenből egy kicsit megmutatni, olyan színészek, rendezők fotóit kiállítani, akiket ismernek és szeretnek. Nagyon örül, hogy a gyűjtemény be tudott mutatkozni. Negyven ehhez hasonló tárlat van már készen, amelyek bármikor kiállíthatóak. A gyűjteményben majdnem az összes jelentős rendezőről, operatőrről, színészről rendelkezésre állnak fényképfelvételek. Hogy csak az ismertebbeket említsük: Major Tamás, Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Szabó István, Koltai Lajos és a többiek. A teljes gyűjtemény immár a Széchényi Könyvtár Fénykép és Fotóművészeti Tárának része.

A kiállítás fennmaradó 8 képe a Fénykép- és Fotóművészeti Tár Escher Károly-gyűjteményéből származik, ezeket Csillag Katalin, a Tár vezetője válogatta. Escher ugyanis a filmszakmából indult, több mint tíz film operatőre volt. Miután állást kapott a Pesti Naplónál, természetesen nem szűnt meg szívében a hely a film világa és a színészek számára. E témájú képeiből emeltünk ki egy kis ízelítőt.

Megtekinthető július 16-ig, az 5. emeleti folyosón (a főbejárattól balra).