Kínai festészet és kalligráfia – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/09/21 - 2013/09/24

Szeptember 21-én és 24-én tekinthető meg az Európa Kapuja Egyesület által szervezett különleges kiállítás, amelyen 72 festmény és kalligráfia látható.
Jing Zaiping munkássága elsősorban orvosszakmai körökben ismert. Jing Zaiping szűkebb területe az érsebészet. Mint oly sok orvos, ő is járatos a művészetekben, alkotásai kalligráfustehetségéről is tanúskodnak: szervesesen illeszkednek munkáihoz, így tágítva művészi kifejezését. Súlyos ecsetvonásainak sokasága a keleti kultúra esszenciáját nyújtja.

Az Európa Kapuja Egyesület vállalta a megtisztelő felkérést, hogy bemutatja a művész festményeit és kalligráfiáit.

Munkái alapvetően a hagyományos kínai festészet anyagát, technikáját, szemléletét hordozzák, amelynek ábrázolásmódja erőteljesen különbözik az európai festészettől. A művész világában a rajz ismeretlen, a kompozíció elvont, impresszív, érzelemgazdag, már-már filozofikus. Az ősi anyagot, a tintát használja, ily módon monokróm hatást kelt, csak az árnyalatokkal játszik. A tinta rögtön foltot hagy a felületen, nem korrigálható, mint egy olajfestmény, amely akár százszor is átfesthető. Éppen ez kényszeríti az alkotót a biztosra, az azonnali nyomhagyásra, a végső megoldásra. Mint a műtéteinél is: nem hibázhat, csak a tűpontos beavatkozás lehet sikeres.
Jing Zaiping képein láthatunk messzeségbe vesző hegyvonulatokat, víztömeget és általában azt a természetközeli állapotot, ami a kínai ember különös sajátja. A nyugalom, az időtlenség szembenállása a víz örök mozgásával és az elmúlással. Minden vonásán érződik az a fajta természetben való elmélyülés, amely hozzásegíti a művészt, hogy rátaláljon önmagára és saját belső világára.

Az Országos Széchényi Könyvtár megtiszteltetésnek veszi, hogy Jing Zaiping munkáit Európában elsőként mutathatja be, kaput nyitva a keleti kultúrának, építve az országaink közötti egyre szorosabb kapcsolatot.

Megnyitó: szeptember 20-án, 17 órakor
Köszöntőt mond: Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó
A kiállítás fővédnöke: Hende Csaba honvédelmi miniszter
A kiállítás szeptember 21-én és 24-én 10–18 óra között ingyenesen látogatható az OSZK 8. emeleti kiállítótermében.