Képpé formált háború – kamarakiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/12/10 - 2015/01/30

2014-ben, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára az Országos Széchényi Könyvtár egy új kötettel, egy színes, képes albummal is emlékezik, amelyben 600 képet közlünk a háború idejéből. Kiállításunk az album anyagából mutat be egy válogatást. A képek között nagyméretű színes plakátok, képeslapok, fekete-fehér harctéri fotók is találhatók.

Ez a gazdag anyag nemzetközi tárgyú: a front mindegyik oldaláról, akkori szövetségeseinktől és ellenségeinktől is kerültek be dokumentumok. A gyűjtemény gazdagságának oka, hogy már az eseményekkel egyidejűleg elindított a Könyvtár egy grandiózus, nemzetközi gyűjtői tevékenységet.

A 6. emeleti Ars Librorum kiállítótérben a könyv anyagából válogattunk: a falakon 29 plakát sorakozik, különböző országokból: amerikai, angol, francia, német és magyar plakátok, amelyek a mozgósításhoz, jótékonysági gyűjtésekhez és háborús kereskedelmi reklám céljára készültek.

A tárlókban sokféle játék- és gyerekkönyv, élelmiszerjegyek, képeslapok és a legkülönbözőbb nyomtatványok elevenítik meg a hátország mindennapjait a hadviselő országokban.

A kiállítás megtekinthető 2015. január 30-ig az Ars Librorum kiállítótérben, a könyvtár nyitvatartási idejében. Látogatóink részére a belépőjegy ára 400 Ft. Beiratkozott olvasóknak a belépés díjtalan.

További információk a nemzeti könyvtár blogjában

A kötet virtuális átlapozása a Youtube-on