Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2022/06/09 - 2022/09/30

 

A Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig című, könyvtárunk Ars Librorum kiállítóterében megtekinthető kiállítás gerincét hat magyar márkanévhez – Stühmer, Dreher, Orion, Közért, IBUSZ, Corvin Áruház – kapcsolódó grafikai plakátok adják, néhány, a márkákhoz kapcsolódó tárggyal kiegészítve.

A kiállításon sokféle jellegű és stílusú plakátot láthatnak, amelyeken keresztül bepillanthatunk az adott kor művészi irányzataiba, hétköznapi életébe, történelmébe is. Rácsodálkozhatunk arra, hogy a Frutti már csaknem száz éve a gyerekek kedvence; felfedezhetjük, hogy a Dreher nemcsak sört kínált, hanem egész márkacsaládot, többek között szódát, kekszet, csokoládét, likőrt is; megtudhatjuk, hogy az Orion-gyárban termoszok és ventilátorok is készültek a rádiók mellett.

Egy 1951-es plakátnaptár segítségével megismerkedhetünk a fizetővendéglátók akkori sajátos feladataival; a fiatalok megérthetik, miért mondják az idősebbek még ma is gyakran a fővárosban, hogy „lemegyek a közértbe”; és feleleveníthetjük az egyik legismertebb reklámszlogent: „Legnagyobb áruház, legnagyobb választék.”

 

Miközben a plakátok humorán derülünk, és megcsodáljuk a művészek grafikáit, bepillantást nyerhetünk a történelembe is. Megtapasztalhatjuk, hogy nincs új a nap alatt, hogy szép nők és gyerekek ábrázolásával mindent el lehet adni a csokoládétól a rádióig. Jó szórakozást kívánunk mindenkinek, és kellemes nosztalgiázást a régebb óta fiataloknak! 

A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében, 2022. szeptember 30-ig.

Olvasójeggyel rendelkező látogatóink a kiállítást ingyenesen látogathatják. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink számára az alábbi jegyárak érvényesek:

  • Teljes árú jegy: 1200 Ft
  • Kedvezményes (diák-, nyugdíjas-) jegy: 600 Ft
  • Családi jegy 4 főre: 3000 Ft
  • Családi jegy 3 főre: 2500 Ft 

Kapcsolódó írások blogunkban

 

A megnyitó

Magyar márkák, magyar plakátok című, könyvtárunk Ars Librorum kiállítóterében látható kiállításunk megnyitója 2022. június 9-én 17 órakor kezdődik.

A vendégeket köszönti Rózsa Dávid főigazgató. A kiállítást megnyitja Katona Anikó művészettörténész. 

Meghívó

Galéria