KönyvTÁRlat VIII./4: A Dunánál

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/03/28

 

KönyvTÁRlat című rendezvénysorozatunk nyolcadik évada Emlékfolyamok címmel a magyar kultúra és irodalom főbb régióinak irodalmát mutatja be egy-egy kortárs alkotó életművén, alkotásain keresztül.

A Duna határokon áthömpölygő folyam. Összeköt, szállít, kincsek és uszadékok „fecsegnek felszínén”, „hallgatnak mélyén.” A nagy folyó ugyanakkor elválaszt, elhatárol egymástól időt és teret, kultúrákat, közösségeket, múltat és jelent. A KönyvTárlat március 28-i eseményén a „víz emlékezete” a Vajdaságba visz bennünket. A határ(on)lét, a kisebbségi lét és művészet vizekben, hordalékrétegekben megcsillanó múltjáról, jelenéről két, tudásban, érzékenységben és műfajokban határtalan alkotó fog vallani a közönség számára: Tolnai Ottó költő, író és Ladik Katalin költő, performer, színésznő. Mindketten több szállal kapcsolódnak Csáth Gézához, „árvacsáthoz”, a szabadkai születésű, tragikus sorsú író-orvoshoz, akinek novelláiban megelevenedik az álomszerűvé formált bácskai táj. Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből Csáth Géza Délutáni álom különlegesen szép szecessziós kötetét mutatjuk meg a látogatóknak. Az est házigazdája ezúttal Visy Beatrix irodalomtörténész, kritikus lesz.

 

A program

  • Beszélgetés Tolnai Ottó költővel – Bácskáról, Palicsról, határsávról és határhelyzetekről
  • A víz emlékezete – Ladik Katalin költő, performer, színész előadása
  • Szegény kis „árvacsáth” –  Csáth Géza-különlegességek az OSZK gyűjteményeiből

Az est házigazdája: Visy Beatrix irodalomtörténész

 

A KönyvTÁRlat című irodalom- és kultúrtörténeti rendezvénysorozat VIII. évadját kezdte meg idén ősszel. A havonta egyszer jelentkező estek ezúttal az „emlékfolyamok” tematikában különböző vizeink – a „Kárpát-medencei vízrajz” – szerint, irodalmi, kulturális, történelmi színhelyek köré épülnek.

 

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budapest, Budavári Palota F épület, 6. emelet, díszterem. (Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános udvar felől.)
Időpont: 2019. március 28., csütörtök 17 óra
A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

Szórólap

Videófelvétel a rendezvényről

# KönyvTÁRlat