A ’80-as évek Romániájának politikai foglyai – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/02/25

2020. február 25-én 17 órakor mutatjuk be Borbély Ernő Az enyedi politikai főiskola. Politikai foglyok a ’80-as évek Romániájában című kötetét.

 

A könyvet bemutatják:

Szőcs Géza költő, Borbély Ernő egykori barátja
Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke

 

A könyv 2019 decemberében román nyelven is megjelent. A magyar nyelvű kötetet a csíkszeredai Státus Kiadó, míg a román nyelvűt a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) gondozásában a Polirom Kiadó adta ki.

 

A kötetről:

A román hatóságok és a sajtó mélyen hallgattak a ’80-as évek rendszerellenes megnyilvánulásairól. A hallgatás okát abban látják, hogy azok közül, akik akkoriban a politikai foglyokat bebörtönözték, sokan ma is fontos állami, vagy politikai funkciókban vannak, így alapvető érdekük a nyilvánosság elkerülése. Borbély Ernő, a kötet szerzője maga is Nagyenyeden volt politikai fogságban. A kommunista hatóságok 1982. november 23-án tartóztatták le államellenes összeesküvés vádjával, majd hét év börtönbüntetésre ítélték, melyből négy év nyolc hónapot töltött le.

A csíkszeredai székhelyű MEDIUM Alapítvány, a PRO Democratia Egyesület Csíkszeredai Klubjának közreműködésével 2004-től kezdett oral history jellegű videofelvételeket készíteni az egykori politikai foglyokról, akik közül többen magyarok voltak és a nagyenyedi börtönben töltötték büntetésüket. Ezeknek az interjúknak a feldolgozásából készült a kötet, melynek 2013-as megjelenését a 2011 decemberében elhunyt Borbély Ernő már nem érte meg.

 

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 516-os tanácsterem

A könyvbemutató magyar nyelven zajlik.

Az esemény meghívója