150 éve született Todoreszku Gyula – Kiállításmegnyitó

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/09/16

Régi adósságot törleszt az Országos Széchényi Könyvtár, amikor Todoreszku Gyula páratlan értékű könyvtáráról készül első ízben kiállítást rendezni. A jelentőségében Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor adományához mérhető gyűjtemény gerincét régi magyarországi nyomtatványok adják, de ősnyomtatványokat, kéziratokat, valamint ritka cirill betűs szláv és román nyelvű kiadványokat is tartalmaz. Todoreszkut betegsége, majd korai halála akadályozta meg abban, hogy kincseit maga adja a nemzet tulajdonába, így erre vonatkozó akaratát özvegye, Horváth Aranka teljesítette, aki később is nagylelkűen támogatta a gyűjtemény fejlesztését és fenntartását.

A Todoreszku-Horváth Könyvtárról 1922-ben katalógus készült, nem sokkal később a gyűjtemény unikumait is feltárták, ám ezt követően sokáig csend övezte a témát. Legújabban kiadatlan vízjelgyűjteménye és bibliográfiailag ismeretlen román nyelvű nyomtatványai miatt került a gyűjtemény ismét a kutatás homlokterébe.

A kiállítás válogatást nyújt a − kiváló korabeli iparművészek által készített kötései miatt is figyelmet érdemlő − könyvtár ritkán látható kincseiből, egyúttal bemutatja annak történetét, miközben a gyűjtemény sorsával kapcsolatos dokumentumokból, valamint a könyvtárral együtt adományozott berendezési tárgyakból válogat.

Kurátor: Varga Bernadett (Régi Nyomtatványok Tára), Elbe István (Információszolgáltatási igazgató)

Tárlatvezetéssel egybekötött megnyitó: 2016. szeptember 16-án 11 órakor. A kamaratárlat megtekinthető a Kézirattár folyosóján az olvasóterem nyitvatartási idejében.

A kiállításról bővebben

Meghívó

Plakát

Akantisz Viktor: Dr. Todoreszku Gyula és neje Horváth Aranka régi magyar könyvtára A Magyar Elektronikus Könyvtárban

Todoreszku Gyuláról szól blogbejegyzéseink