Ady 100 az Országos Széchényi Könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/11/23

 

Kvízjáték, vetítéssel egybekötött előadások és beszélgetés az előadókkal Ady 100 rendezvényünkön, november 23-án, 14 órai kezdettel.

 

PROGRAMOK

14.00 Ady-kvíz, Feke Eszter és Kádár Krisztina moderálásával

15.00 „Minden láng csak részekben lobban” – Ady és a csonka hold
Két irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadása és beszélgetése Adyról

  • Herczeg Ákos irodalomtörténész: A Holnap elébe
    Az előadás azoknak a részben irodalmi-sajtótörténeti, részben kulturális-társadalmi folyamatoknak a rövid áttekintésére vállalkozik, amelyek lehetővé tették, sőt egyenesen kikényszerítették Ady fogalommá válását 1908-ra, A Holnap antológia megjelenésének idejére. Minek köszönhetően ülhetett egy "üres poesur" – ahogy Babits és Kosztolányi emlegették – a "modern irodalom trónjára"? Hogyan válhatott A Holnap antológia, a modern-konzervatív irodalomfelfogás szembeállását látványossá téve, egy addig talán sosem látott forrongás apropójává? Egyáltalán, utólagos távlatból mennyire tűnik megalapozottnak az antológia kitüntetettsége? Az előadás e kérdések nyomába indul…
  • Boka László irodalomtörténész: „Az elsüllyedt utak” – Siker, magány, kiútkeresés Ady költészetében
    Belső vívódások, a teljesség vágya, a töredezettség élménye Ady életútján és költészetében. Hogyan mutatkoznak meg az én belső útjai, önkeresési kísérletei, kudarcai, szabadságvágya a fennmaradt tárgyakban, dokumentumokban, de legfőképp az egyes kéziratokban.

Helyszín: V. szint, 516-os terem. A rendezvény ingyenes.

Meghívó

További programok nyílt napunkon