Önkéntesség a digitális kulturális örökség fejlesztésében

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/07/10

 

2015. július 10-én a Civic Epistemologies egésznapos műhelymunkát tart a magyar civil szervezetek és magánszemélyek számára. A workshop témája a tudományos/könyvtári munkában végzett önkéntesség, a kulturális intézmények önkéntes segítése. Az angol nyelvű programra minden érdeklődőt szeretettel várunk. (Tolmácsot sajnos nem áll módunkban biztosítani.)

A kezdeményezésről: Az utóbbi években világszerte egyre több sikeres, úgynevezett crowdsourcing jellegű együttműködés indult kulturális intézmények, digitális állományok fenntartói és a társadalom többi tagja között. Természettudományos területen az úgynevezett citizen science módszer is működik, amelyet most a bölcsészettudományok terén is megpróbálnak több helyütt alkalmazni.

Mind a crowdsourcing, mind a citizen science egyfajta önkéntesség, amikor a civil résztvevők kisebb-nagyobb feladatot végeznek el az adott gyűjtemény számára (például egy nyers digitális képgyűjtemény valamilyen szintű feltárását, címkézését vállalták egy online felületen az intézményen kívüli szereplők). Az önkéntesek részint adatokat gyűjtenek, dolgoznak fel (citizen science), részint már meglévő állományok, halmazok feldolgozását, adatolását, nyilvánossághoz való közvetítését segítik (crowdsourcing).

Bővebben a témáról

További példák a crowdsourcing és citizen science kezdeményezésekre

Időpont:2015. július 10.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület

Részletes program és a jelentkezés