Exkluzív irodalmi vacsoraest III.

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/20

 

A nemzeti könyvtár a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 programsorozat keretében
Kultúrtörténeti ínyencségek
az Országos Széchényi Könyvtár állományából

címmel 2023-ban három alkalommal irodalmi vacsoraestet szervez.

 

A Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban egy tartalmában és megjelenítésében is különlegesen izgalmas kiállítás látható Esszencia címmel,
amely beiratkozott olvasóink és a játékosok számára ingyenesen látogatható.

Nézze meg a kiállítást, válaszolja meg a kapcsolódó kvízkérdéseket,
és nyerjen kétszemélyes belépőt vacsoraestjeinkre!

 

A szeptemberben, októberben és novemberben megrendezésre kerülő estekre a belépőt az Esszencia című állandó kiállításunkhoz kapcsolódó három, folyamatosan megjelenő kvíz jelenti.

 

A megfejtések beküldési határideje: 2023. november 13. délelőtt 11 óra!
A nyerteseket 2023. november 13-án az általuk megadott elérhetőségen értesítjük.

A részvétel- és játékszabályzat itt olvasható.
A nyeremény másra át nem ruházható. A nyeremény pénzre át nem váltható.
A játékban minden olyan 18 éven felüli személy részt vehet, aki beküldi a 3. számú kvíz megfejtését.
A vacsora menüsora szorosan kapcsolódik az est irodalmi témájához, ezért speciális étrendet tartók igényeit nem áll módunkban figyelembe venni. Megértésüket köszönjük!
Az OSZK dolgozói és családtagjaik nem vesznek részt a játékban.

 

 

A legjobb megfejtők közül sorsoljuk ki azt a 10 szerencsés látogatót, aki két főre szóló meghívást nyer a harmadik, egyben utolsó vacsoraestre, melyre

2023. november 20-án 17 órakor kerül sor
a Főőrség Étterem és Kávéházban
a Budavári Palotában (1014 Budai Vár, Hunyadi udvar).

 

 

A vacsora előtt a helyszínen Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett főszerkesztője és Bihari Zoltán író, szerkesztő tart előadást

Édes élet – Cukrászattörténelem dióhéjban címmel.

 

Mint oly sok minden, a magyar édességtörténelem is Mátyás király feleségével, Beatrix királynéval kezdődött. Olasz cukrászok jöttek vele Budára, akik gyógyszerekkel és édes likőrök készítésével is foglalkoztak. A középkortól kezdve a cukrot és az egyéb csemegéket ugyanis a gyógyszerészek készítették és árusították patikáikban. Amerika felfedezése nagyot változtatott az édességek választékán, megjelent a csokoládé, amelynek készítése önálló szakma volt.
Arra, hogy itthon megnyíljon az első „pepecsmíves” avagy „tsemege-tsináló" üzlete, 1770-ig kellett várni, cukrász szavunkra pedig a nyelvújítás koráig. A magyar cukrászat fejlődését olyan szakmai nagyságok  munkássága tette lehetővé, mint a Kuglerek, Gerbeaud Emil, Dobos C. József, és a mi szerencsénkre a névsor sokáig folytatható, egészen a ma is működő dinasztiákig.

A legfinomabb hazai sütemények között megtalálhatóak a régi nagy klasszikusok és a remekül sikerült újdonságok egyaránt. Ezeket gyűjtötte össze a program keretében bemutatásra kerülő, csodás fotókkal illusztrált kötet, a Magyarország cukrászati értékei. Szerencsére a vacsoraest vendégeinek nem csak arra lesz lehetőségük, hogy a szellemük elteljen édességgel, meg is ízlelhetik a süteménycsodákat.

Az asztaltársaság a nemzeti könyvtár gyűjteményéből válogatott, nem kevésbé ínycsiklandó  dokumentumokat tekinthet meg a rendezvény ideje alatt.

 

Felhívjuk a játékosok figyelmét, hogy a rendezvényen felvételek készülnek, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) honlapján, közösségi felületein, a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 felületein és a sajtóban felhasználhatunk. Amennyiben Ön a sorsoláson részvételi lehetőséget nyer a vacsoraestre, a rendezvényen való részvétellel Ön és vacsorapartnere hozzájárul ahhoz, hogy az OSZK fotót/videót készítsen Önökről, és a felvételeket felhasználja. Kérjük, olvassa el adatvédelmi szabályzatunkat!
Kérdéseivel kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk az alábbi címen: pr@oszk.hu.

 

 

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.