Hamlet és Bánk. Világdráma és nemzeti tragédia

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/02/14

A talán legismertebb Shakespeare-mű és Katona József hősének képe és értelmezése kapcsolódik össze a kiváló színháztörténész, Darvay Nagy Adrienne kutatásai eredményeit és gondolatmenetét közreadó könyvsorozatban, amit maga a szerző „hamletomán te(a)tralógiának” titulál.

A Nagyváradon 2019-ben megjelent legutóbbi könyve (Nem örök e világ. Bánk bán, a Magyar Hamlet, Várad Kiadó) szervesen kapcsolódik a nemzeti könyvtárban 2014-ben már bemutatott első három kötethez:

  • A kor foglalatjai – Hamlet az ezredfordulón (Holnap Kiadó, Budapest, 2006)
  • Ki vagy? – Hamlet a Claudiusok korában (Riport Kiadó, Nagyvárad, 2013)
  • Szereptudásra vagy rögtönzésre. Demeter András a s(z)ínen (Europrint Kiadó, Nagyvárad, 2013)

Darvay Nagy Adrienne könyvének bemutatásakor izgalmas időutazásra hívjuk a közönséget Londontól – Párizson, Moszkván, Kairón keresztül – Németországig, majd Pest-Budán át Kassára, Kolozsvárra; a 16-–17. század fordulójától a 19. század nemzeti lendületű romantikáján keresztül napjainkig.

A „hamletológus” szerző és szintén színháztörténész beszélgetőtársa, Dr. Sirató Ildikó a 200 esztendeje drámába fogalmazott Bánk bán titkai mellett, megint és ismét a Hamlet rejtelmeit boncolgatja. Azonban Shakespeare világdrámájához is kapcsolódva a magyar színház- és drámatörténet 19. századi korszakai, a „szín-ész” központú teatrológus módszertana és a históriát a mával összefűző értékrendje is szóba kerül majd.

A könyvbemutató a Színháztörténeti Tár szervezésében az Országos Széchényi Könyvtár 516-os tanácstermében lesz 2020. február 14-én 16 órai kezdettel.

A rendezvény ingyenes.