Kerekasztal-beszélgetés a Nemzeti Színházról

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/05/22

 

Kerekasztal-beszélgetés a Nemzeti Színház (Népszínház) Blaha Lujza téri épülete lebontásának 50. évfordulója kapcsán.

Tisztelettel hívjuk-várjuk az érdeklődőket 2015. május 22-én, pénteken a nemzeti könyvtárba, színháztörténeti kamarakiállításunk 15.30 órakor kezdődő záróeseményére!

A beszélgetésen az 50 évvel ezelőtti bontás körülményeiről és következményeiről, a Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületének emlékezetéről, a hűlt hely–emlékhely-kérdéséről, a színházi terekről, a színházak és színházépületek és a város kapcsolatáról, a hiányok, hiátusok várostörténetéről és hasonló témákról esik szó a Színháztörténeti Tárban látható kamarakiállítás (A Nemzeti Színház testéről és lelkéről. Dőlt falak, dúlt szívek. 50 éve bontották le a Népszínház épületét a Blaha Lujza téren) záróeseményén.

A beszélgetés résztvevői: Székely László díszlettervező, a Nemzet Művésze, Dr. Ring Orsolya történész-levéltáros, a Nemzeti Színház történeti dokumentumainak kutatója, Szabó-Jilek Iván színháztechnikus mérnök, a Színpad című színháztechnikai szakfolyóirat főszerkesztője és Dr. Sirató Ildikó színháztörténész, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője beszélget. Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, a Nemzet Művésze elfoglaltsága miatt sajnos nem tud részt venni rendezvényünkön, de könyvtárunknak elküldött emlékezését és kapcsolódó gondolatait rendezvényünkön Sirató Ildikó tolmácsolásában meghallgathatja az érdeklődő közönség.

Bejegyzések az OSZK blogjában 1., 2.