Kiállításmegnyitó – 175 éves a Szent István Társulat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/11/13

 

Az OSZK Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoportja és a Szent István Társulat tisztelettel hívja az érdeklődőket a Szent István Társulat 175 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítás megnyitóünnepségére.

 

Időpont: 2023. november 13., hétfő 17 óra.
Helyszín: OSZK, VI. emelet, Alapítók tere kiállítótér
(Budavári Palota F épület, 1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.)

 

A részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a pr@oszk.hu e-mail-címen 2023. november 10., péntek 12 óráig.

 

Köszöntőt mond:
Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója.

A kiállítást megnyitja:
Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom–budapesti érsek, a Szent István Társulat fővédője.

A kiállítást bemutatja:
Sarbak Gábor, a Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője és a Szent István Társulat elnöke.

Közreműködik: a Sólyom Quartett.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Meghívó

Kiállításajánló videó
Facebook-esemény

 

„… ki most tétlenségben marad, nincs jövője”
175 éves a Szent István Társulat

Az 1848-ban létrejött Szent István Társulat unikális szervezet, a katolikus közművelődést szolgáló egyházi társulat és Magyarország legrégebbi folyamatosan működő könyvkiadója egyszerre.

Hosszú és fordulatos története során az értelmiség és a széles olvasóközönség igényeit egyaránt igyekezett kielégíteni, termékpalettája ezért mindig is rendkívül változatos volt: többek között tudományos kiadványok, szakmai folyóiratok, reprezentatív díszalbumok, a katolikus népiskolák, gimnáziumok, felsőoktatási intézmények használatára szánt tankönyvek, családi lapok, ismeretterjesztő munkák, szórakoztató kiadványok, regények, versek, ifjúsági és gyermekirodalom szerepelt a kínálatban.

A társulat komoly munkát végzett a katolikus társadalomszervezésben, a könyvkiadás terén elért eredményeit pedig száz esztendővel ezelőtt, 1923-ban XI. Piusz pápa az Apostoli Szentszék könyvkiadója kitüntető cím adományozásával ismerte el.

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Szent István Társulat közös időszaki kiállítása eredeti műtárgyak, korabeli dokumentumok, fényképek, könyvek, valamint interaktív elemek segítségével nyújt bepillantást a hazai katolicizmus egyik legfontosabb – és nemzeti szinten is jelentős szerepet játszó – kulturális intézményének történetébe.

A kiállítás kiemelten érdekes lehet a könyvbarátok és a művelődéstörténet iránt érdeklődők, illetve a teljes hazai katolikus közösség számára.

 

Az időszaki kiállítás 2023. november 13-tól 2024. január 31-ig
10 és 18 óra között látogatható a könyvtári nyitvatartási napokon
(pénztárzárás: kedd–csütörtök 17 óra, péntek–szombat 18 óra).

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Időszaki kiállítás: 175 éves a Szent István Társulat

Rózsa Dávid főigazgató köszöntő beszéde