KönyvTÁRlat IV/7. Háború és háborúellenesség

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/23

Az Országos Széchényi Könyvtár Válság és Újítás. Azok a tízes évek… címet viselő 2014/2015. évi irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának áprilisi estje a háború lélektanát világítja meg az európai és elsősorban a magyar értelmiség I. világháborús mobilizációjának és demobilizációjának vizsgálatán keresztül.

Balázs Eszter történész nemzetközi kontextusba helyezve tárja fel a magyar írók, művészek, tudósok szerepvállalásának, elköteleződésének formáit és fórumait, feleleveníti a felelősséget firtató vitákat, és szemlélteti a háború kiváltotta szellemi tevékenység új irányait. A világháború az értelmiség java részét megszólaltatta, cselekvésre késztette. Az első euforikus időszakban a kreatív erőként megélt esemény, mely az elképzelés szerint új, monumentális művészet születését eredményezi, két alapvető tettben nyilvánult meg: a szellemi élet képviselői frontszolgálatra jelentkeztek, vagy korábbi tevékenységüket állították a háború szolgálatába. Ám többségüknél gyorsan bekövetkezett a kiábrándultság, s ezzel párhuzamosan felerősödtek az elköteleződés problematikusságát felvető hangok. Mindeközben folyt a háború okozta változások tanulmányozása, valamint folytak a „kulturális háború” és az egymás iránti gyűlölet irodalmi, művészi megfogalmazásának kísérletezései.

Tverdota György irodalomtörténész Babits Mihály háborúellenes költészetét és írásait állítja előadása középpontjába. Babits életét és életművét jelentősen befolyásolta a háború. Az először kalandnak nevezett/titulált esemény hamar illúzióvesztésbe fordul. Háborúellenességét, melyet híressé vált művei egyaránt hirdetnek, erkölcsfilozófiai szinten is megfogalmazza, többek között Kant Az örök béke című művének fordításához írt tanulmányában. Írásaiban sokszínűen ábrázolja a háború szörnyűségeit, gyötrelmeit; az események s azok sokrétű hatásait belső világának gazdag rezonálásával kelti életre.

Az estet a kortárs jazz hol játékos, hol elvont, experimentális ágát képviselő együttes, a Dzsindzsa groteszk-ironikus hangvételű, a határtalan szabadságérzésről, a jelen pillanat átélésének fontosságáról szóló koncertje teszi feledhetetlenné.

A programot kísérő minikiállítás ezúttal is eredeti kéziratokkal és fotókkal, valamint első kiadásokkal szólaltatja meg a háborúellenes műveket és művészeteket, bepillantást engedve alkotóik gondolataiba és érzelmeibe.

Program:
16.30–17.10 Balázs Eszter: A háború és az értelmiség – előadás
17.10–17.50 Tverdota György: Babits Mihály béke és háború közt – előadás
18 órától a Dzsindzsa együttes koncertje
Kiállítás: első kiadások, kézirattári különlegességek.

Időpont: április 23., csütörtök
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Díszterem

A részvétel az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

Meghívó

Frissítés: Képek az eseményről

 

 

# KönyvTÁRlat