KönyvTÁRlat IV/8. A Szép és a Szörnyeteg: a képzőművészet korabeli világai

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/05/21

Az Országos Széchényi Könyvtár Válság és Újítás. Azok a tízes évek… címet viselő 2014–2015. évi irodalmi és kultúrtörténeti programsorozatának május 21-i estje során neves magyar képzőművészek a századforduló kihívásaira adott válaszaival ismerkedhet meg a közönség.

A korabeli élclapok a polgárosodó Magyarországnak tartottak éles tükröt, górcső alá véve politikai, társadalmi, gazdasági problémáit. Karikatúrái a rögös út egyetlen állomását sem hagyják figyelmen kívül, legyen szó a politikai csatározásokról, a társadalmi osztályok harcairól, a nők vagy a nemzetiségek helyzetéről, avagy az urbanizáció viszontagságairól. A téma jeles kutatója, Fabó Edit művelődéstörténész, főkönyvtáros, MTA Köztestületének tagja vezet be a kor jellegzetes keserű-édes médiumának világába és világítja meg a gyors átalakulás, valamint az illúzióvesztés okozta fesztültségek ábrázolásának mesterségét.

Az európai avantgárd irányzatok, a progresszív mozgalmak hatása alatt alkotó magyar festők művei – formanyelvükben s tematikájukban – szintén az új korszak eseményeinek, eszméinek és érzéseinek lenyomatai. Alkotásaik tanulmányozása e rendkívüli korszak feltérképezésének és megértésének egy izgalmas eszköze és momentuma. Barki Gergely művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria kurátora ebbe a folyamatba vezeti be az érdeklődőt. A szakma detektívjeként is elhíresült kutató a magyar Vadak, A Nyolcak és a magyar Kubisták lappangó műveinek ismertetésén, valamint néhány műalkotás előkerülésének izgalmas történetén keresztül mutatja be, hogy a műalkotások utáni nyomozás és megkerülésük miként befolyásolja a  kor művészetéről korában kialakult képet, és ezáltal a korról alkotott ismereteinket. 

A programot kísérő minikiállítás ezúttal is eredeti kéziratokkal és fotókkal, valamint első kiadásokkal ad ízelítőt a századforduló e formabontó művészeti vállalkozásaiból.

Az estet a Tóth Evelin Trió koncertje zárja, mely a modernitás és médiumai játékának egy másik mementója. Tóth Evelin és művész társai több zenei irányzat – tradicionális afrikai, szefárd és magyar népzene, elektronikus kompozíciók, dzsessz – egyedi felhasználása és a test egyfajta hangszerként való, szabad improvizatív használata révén fogalmazzák meg hitvallásukat.

A 2015. május 21-i rendezvény programja

  • 16.30–17.10 Fabó Edit: Az illúzióvesztés ténye és ára
  • 17.10–17.50 Barki Gergely: Wanted! Elveszett modernizmus: a magyar Vadak, A Nyolcak, és a magyar Kubisták lappangó művei
  • 18.00 A Tóth Evelin Trió koncertje

Kiállítás: eredeti kéziratok, fotográfiák, élclapok, első kiadások

Az est szórólapja

Az est ajánlója a Youtube-on

Képek az eseményről

A részvétel az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

 

# KönyvTÁRlat