Múzeumok Éjszakája az OSZK-ban 2024

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/22

 

2024. június 22-én a nemzeti könyvtár zsongása is megtölti majd a Szent Iván ünnepéhez kapcsolódó éjszakát. Színes programkínálattól csillog majd az este, amelyben minden korosztály találhat valami maradandót. 

A Múzeumok Éjszakáján idén is megnyílik az OSZK a nagyközönség előtt, bepillantást engedve a nemzeti könyvtár egyedülálló, csodálatos világába. Legyen szó magyar és angol nyelven vezetett épületsétáról, a könyvtár titkos zugairól, óriás kirakókról, kézműves-foglalkozásokról, kiállításokról, színpadi produkciókról, aukciókról, könyvturkálóról, a hozzánk látogatók e különleges, varázslatos éjszakán egyedi élményekkel gazdagodhatnak a könyvtárban. 

Az intézmény részeként működő zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár, valamint az Országos Idegennyelvű Könyvtár szintén változatos programokkal várja a látogatókat. 

A rendezvény napján 9 órától másnap hajnali 1 óráig ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítunk mindenkinek, továbbá a meglévő olvasójegyek hosszabbítása is díjtalan lesz. A hosszabbítás a 2025. évi Múzeumok Éjszakájáig érvényes. 

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Facebook-esemény

 

 

BELÉPŐJEGYEK

A Múzeumok Éjszakájára jegyek 2024. június 8-tól kaphatók a könyvtárban. 
Nyitvatartás: kedd–csütörtök: 10.00–17.00, péntek–szombat: 9.00–18.00.

JEGYÁRAK

  • Felnőttjegy: 3000 Ft
  • Gyermekjegy (6 és 18 éves kor között): 1500 Ft

A jegyet online is meg tudja vásárolni a Jegymester oldalán 2024. május 27-től. Kérjük, az online felületen válassza az Országos Széchényi Könyvtárt mint támogatandó intézményt! Köszönjük!

 

A KÖNYVTÁR MEGKÖZELÍTÉSE

Az Országos Széchényi Könyvtár a főváros I. kerületében, a Budavári Palota F épületében található. Főbejárata a Magyar Nemzeti Galéria és az OSZK közötti Oroszlános udvarból nyílik.

A főbejárat négy útvonalon közelíthető meg:

  • a Dísz térről gyalogosan;
  • a Dózsa György térről gyalogosan, majd a Palota úton található lifteket használva;
  • a Várkert Bazár felől gyalogosan és lifttel;
  • a Clark Ádám térről gyalogosan, illetve a siklóval, majd gyalogosan érhető el.

 

INGYENES BEIRATKOZÁSI LEHETŐSÉG

2024. június 22-én, szombaton 9 órától
pénztárzárásig, 2024. június 23-án hajnali 1 óráig.

  • Új beiratkozók: éves könyvtárhasználati díj 0 Ft.
  • Hosszabbítás: havi, féléves, éves olvasójeggyel éves hosszabbítás a könyvtárhasználati díj tekintetében 0 Ft.
  • Kártyapótlás: 500 Ft.

A hosszabbítás minden esetben 2025. június 22-ig érvényes.
Helyszín: V. szint, beiratkozási pult
Időpont: 9.00–1.00

 

A Múzeumok Éjszakája napján, 2024. június 22-én (szombaton)
a könyvtár 9 és 14 óra között várja az olvasókat.

A Múzeumok Éjszakája OSZK-s programjai 16 órától kezdődnek,
akkortól már csak a rendezvény hivatalos karszalagjával látogatható az intézmény. 

 

 

PROGRAMJAINK
2024. június 22., szombat 16.00–2.00

V. emelet (bejárati szint)

VI. emelet

VII. emelet

VIII. emelet

 

V. emelet (bejárati szint)

 

TÉR/KÉP – A FELEDI PROJECT MŰSORA 

A táncszínházi előadás egy olyan művészeti produkció, amely a tér és a vizuális térképek koncepcióit ötvözi a tánc és a színház eszközeivel, hogy egyedi narratívát és élményt teremtsen a közönség számára. Ez az előadás az emberi mozgás, a vizuális művészetek és a színházi elemek kombinációjával kívánja feltérképezni a fizikai és érzelmi tereket. A performanszt terek és képek ihlették, ugyanakkor tágabb kontextusban kíván foglalkozni képzőművészet és tánc kapcsolatával, a festészetnek a mozdulatra gyakorolt inspiratív hatásával. 
Az eltelt tizennégy év során Feledi János művészeti vezetésével a Feledi Project a magyar táncélet egyik legsokoldalúbb, változatos repertoárral, művészekkel és színvonalas előadásokkal színpadra álló együttese lett. 
A Feledi Project fő célja a magyar művészeti és kulturális értékek és hagyományok megőrzése a színvonalas művészi alkotás erősítése mellett. Igyekeznek minél több helyre eljuttatni a magyar és nemzetközi ihletésű táncszínházi előadásokat. A társulat tizennégy év alatt három kontinens (Amerika, Afrika, Európa) több mint harminc városában több ezer néző előtt lépett fel. Hangsúlyozzák a különböző művészeti ágakat ötvöző produkciók bemutatását és népszerűsítését, köztük az ismert és progresszívebb előadó-művészeti műfajokat.

Helyszín: V. szint, Főbejárati árkád
Időpont:
16.00

 

KÖNYVTÁRI ÉPÜLETSÉTA – Barangolás a Budavári Palota F épületében

Látogatóink a séta alatt megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából.

Helyszín: V. szint, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 90 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges 

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

Könyvtári épületséta angol nyelvű vezetéssel  
LIBRARY BUILDING TOUR – Wandering around the Buda Castle Palace Building F

During the walk, our visitors may learn about the fascinating history of the building and discover parts of it that still preserve a small piece of the original royal palace.

Location: 5th floor, starting from the main staircase
Duration: 60 minutes

Time:

  • 16.00
  • 17.30
  • 20.00
  • 21.00
  • 0.00
  • 1.00

 

RAKTÁRSÉTA ÉS PERIODIKABEMUTATÓ 

Látogatóink a séta részeként a nemzeti könyvtár toronyraktáraiban barangolhatnak, majd megismerhetik Periodikafeldolgozó Osztályunk munkáját, közben pedig néhány féltve őrzött kincsünket is megtekinthetik.

Helyszín: V. szint, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 75 perc
Maximális létszám: 20 fő csoportonként – regisztráció szükséges 

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

JÁTSZÓHÁZ EGYEDI KIRAKÓKKAL 

Óriás kirakókkal játszhatunk Gondos Gábor és a Gondosdesign jóvoltából. A kisebb és nagyobb, akár 180 centiméter átmérőjű, esztétikus – corvinaminta ihlette, arab ornamentikát idéző vagy fraktálszerű – közösségi játékok többféleképpen megoldhatók, így a résztvevők saját kompozíciókat is készíthetnek. Hatévesnél idősebb gyermekkel érkező családok, illetve játékos felnőttek számára ajánlott program.

Helyszín: V. emelet, 516. terem és folyosó
Időpont: folyamatos

 

HOMOLUDENS.HU EGYESÜLET JÁTSZÓSAROK​ 

Csapatunk tagjai huszonöt éve tartanak játszóházakat, kézműves-foglalkozásokat, kreativitásfejlesztő programokat országszerte. 2023-ban több mint 150 olyan nap volt, amikor gyerekeket, felnőtteket tanítottunk játszani vagy valamilyen kézművestechnikára. Budapesten három társasjátékklubba lehet jönni a közreműködésünkkel, így nagy tapasztalatunk van abban, milyen játékok működnek hatásosan a legkülönfélébb látogatói összetételű rendezvényeken.

Helyszín: V. emelet, 516. terem és folyosó
Időpont: folyamatos

 

VI. emelet

 

KÖNYVAUKCIÓK

Játékos keretek, régi és új könyvek, mesekönyvek, hírlapok, térképek, plakátok és más érdekességek, amelyeket az OSZK dolgozói és barátai ajánlottak fel az árverésre.

A tételek megtekinthetők az aukciós katalógusban.

Helyszín: VI. emelet, Alapítók tere 
Időtartam: 60 perc

Időpontok: 

  • 18.00
  • 22.00

 

VEGYE-VIGYE! KÖNYVTURKÁLÓ

Aki nem szeretne részt venni az árverésen, avagy a kiszemelt tételeknél túllicitálják, turkálhat magának a 300 forintos könyvek között, amíg a készlet tart.

Helyszín: VI. emelet, Alapítók tere 
Időpont: folyamatos

 

 

MINDEN IDŐK FOCIJA – KIÁLLÍTÁS

A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt látogatható a Minden idők focija című kiállítás, amelynek célja, hogy a futball, a kultúra és a történelem metszéspontján kibontakozó történeteket mutasson be. A tárlat OSZK dísztermében megrendezendő részében a téma a futball mozgóképes reprezentációján keresztül lesz megvilágítva. 
Helyszín: VI. emelet, Díszterem
Időpont: folyamatos

TÁRLATVEZETÉSEK

Kurátori tárlatvezetések – Sulics Fruzsina
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges 
Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

Rendhagyó tárlatvezetések
A Múzeumok Éjszakáján történészszakértőkkel járjuk körbe a kiállítást, akik saját szubjektív történeteikkel és objektív kutatási eredményeikkel színesítik a látottakat.

Rendhagyó tárlatvezetés I. – Andreides Gábor
Az est folyamán elsőként Andreides Gábor történész, italianista, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos munkatársa lesz a kiállítás kurátora, Sulics Fruzsina beszélgetőtársa.
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges 
Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

Rendhagyó tárlatvezetés II. – Szokolay Domokos
Az este második vendégeként Szokolay Domokos történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos munkatársa lesz a kiállítás kurátora, Sulics Fruzsina beszélgetőtársa. A téma sportolók részvétele a második világháború alatti antinacionalista ellenállásban, olyan válogatott futballistákról és nemzetközileg elismert edzőkről lesz szó, mint Tóth „Potya” István, Kertész Géza vagy Jánosi Béla.
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges 
Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra! 

Rendhagyó tárlatvezetés III. – Vári Árpád
Az este harmadik vendégeként Vári Árpád történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos munkatársa lesz a kiállítás kurátora, Sulics Fruzsina beszélgetőtársa. Az eszmecsere középpontjában az 1956-os forradalom és a futball kapcsolata áll. 
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges 
Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

AZ IDŐ ARCAI – KIÁLLÍTÁS

Szent Iván éjszakája környékén mindenki ünnepli a leghosszabb napot, a fényt: máglyát gyújt, kereket teker, újabban pedig múzeumot is látogat. Az Országos Széchényi Könyvtár időszaki kiállításán ünnepeinkkel, időérzékelésünkkel kapcsolatos dokumentumokat mutatunk be, amelyek emlékeztetnek, hogy rohanó világunkban se veszítsük szem elől az értékes pillanatokat (további információ).

Helyszín: VI. emelet, Corvina-termek
Időpont: folyamatos

TÁRLATVEZETÉSEK

Ahogy a Szent Iván-éj kapcsán is látszik, a csillagok járása nagy hatással volt az ünnepek kialakulására is, éppen ezért a kurátori bemutatók mellett Zsoldos Endre csillagászszakértő tárlatvezetésével is várjuk a látogatókat.
Időtartam: 30 perc
Maximális létszám: 20 fő csoportonként – regisztráció szükséges

Különleges tárlatvezetés – Zsoldos Endre csillagászszakértővel
Időpont:
 regisztrációhoz, kérjük, kattintson az időpontra!

Kurátori tárlatvezetések
Ahogy a Szent Iván-éj kapcsán is látszik, a csillagok járása nagy hatással volt az ünnepek kialakulására is, éppen ezért a kurátori bemutatók mellett csillagászszakértő tárlatvezetésével is várjuk a látogatókat.

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

VII. emelet

 

 

VIGYÁZZ, KÉZIRAT! VIRTUÁLIS JÁTÉK 

 

Új játékosok jelentkezését várja az OSZK-válogatott! Hogy biztosítsd a helyed, készülj fel a várható kihívásokra legendás OSZK-sokkal. Izzasztó rejtvényekre, edződő agytekervényekre számíthatsz. Ha helyesen oldod meg a feladatokat, egyre magasabb rangú játékosként folytathatod a képzést. A játék során megismerheted az OSZK történetében fontos fordulópontokat, a szerzett tudással méltó tagja lehetsz a rangos OSZK-válogatottnak. A Múzeumok Éjszakáján gyere és játssz a válogatotti címért!

Helyszín: VII. emelet, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár olvasóterme
A játék időtartama: 30 perc
Ajánlott létszám: 1–3 fő – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

„AZ EMBERI ARCZ MEGÖRÖKÍTÉSE”
A 19. századi magyar portréfényképészet különlegességei – KIÁLLÍTÁS

A kiállításon nemcsak a gyűjteményben fellelhető, különleges technikájú fotográfiákat mutatjuk be, hanem röviden a kísérletezés korszakát is, azt az utat, amelyen a fotográfia a camera obscurától eljutott a tömegesen előállított kabinetfotókig. A látogatók a  Múzeumok Éjszakáján megtekinthetik többek között Egressy Gábor és fiai dagerrotípiáit, színezett sópapír felvételeket a fotográfia hőskorából és a Magyar Tudományos Akadémia tudósairól 1865-ben készített különleges fényképalbumot. A kiállítás az év végéig látogatható.

A tárlathoz kapcsolódóan árnyképkészítéssel, játékos fényképezkedési lehetőséggel, memóriajátékkal és régi fotográfiák alapján készült kirakójátékkal is várjuk a látogatókat.

Helyszín: VII. emelet, a Történeti Fénykép- és Interjútár olvasóterme
Időpont: folyamatos

 

 

KATALÓGUSTÉR

 

GOMBFOCI-BEMUTATÓ ÉS -JÁTÉK

A gombfoci lassan egy évszázados története alatt hosszú utat járt be mind külső megjelenésében, mind eszközeiben vagy éppen szervezettségében: a klasszikus kabátgombos korszaktól eljutottunk a fröccsöntött, esztergált játékszerekig, és már megjelent a jövő is a 3D-s nyomtatás képében. Amellett, hogy megőrizte kedvtelésjellegét, nemzetközi elismertséggel bíró sportággá is nőtt, ahol Európa- és világbajnokságokat rendeznek – rendszerint magyar sikerekkel. 
Most itt a lehetőség, hogy megismerd, vagy ha már játszottad, akkor újra felfedezd ezt a szórakoztató játékot, izgalmas sportot vagy könnyed kikapcsolódási lehetőséget – kinek mit jelent! 

Helyszín: VII. emelet, Katalógustér
Időpontok: a játék folyamatos.
Bemutatók – az alábbi időpontokban, illetve érdeklődés szerint:

  • 17.00
  • 19.00
  • 21.00
  • 23.00
  • 1.00

 

KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁSOK, aktivitások, szelfipont
MEDITATÍV RAJZOLÁS
 

Lassulj le két tárlatvezetés között! Meditatív és mandalarajzolás Az idő arcai kiállítás jegyében.

Helyszín: VII. emelet, Katalógustér
Időpont: folyamatos

 

ÉKSZERKIÁLLÍTÁS ÉS -VÁSÁR

Bogláriné Soponyai Andrea 2007 óta készít ékszereket. Munkáiban törekszik a harmóniára, tökéletességre, szereti a modern, finom ékszereket, a változatos technikákat, színeket. Külföldi és hazai tervezők mintái alapján dolgozik, hozzáadva a saját színvilágát, ízlését, ötleteit. Minőségi anyagokat használ: Swarovski kristályt, cseh csiszolt ásványokat, japán gyöngyöket.

Helyszín: VII. emelet, az északi olvasóterem bejárata
Időpont: folyamatos 

 

 

ÉSZAKI OLVASÓTEREM

 

MINDIG AZ A PERC… – Orbán Bori és Pánczél Kristóf sanzonestje

Orbán Bori (ének) és Pánczél Kristóf (zongora, ének) francia és magyar sanzonokkal varázsolja el a közönséget. A fiatal énekesnő, színésznő francia dallamokkal idézi föl azt a kort, amikor ez a műfaj mindent elmondott az érzelmek, a szeretet és a szerelem világáról. Közben ízelítőt kapunk Orbán Bori 2021-ben megjelent, Ma chanson című albumából is, amely a lány zenei életrajzát meséli el. Bori és Kristóf az Etűd Konzervatóriumban ismerkedtek meg, ahol Kristóf klasszikus éneket és hangképzést tanított Borinak. Ekkor merült fel bennük a közös munka lehetősége. Azóta már számos rendezvényen szerepeltek Budapesten és vidéken egyaránt.

Helyszín: VII. emelet, északi olvasóterem
Időtartam: 45 perc
Időpont: 16.30

 

NE KÉRDEZD, KI VOLTAM! – KARÁDY-EST: Nagy-Kálózy Eszter önálló estje

Nagy-Kálózy Eszter és Vörös Róbert rendező közösen álmodták meg azt az önálló estet, amely elsősorban Karády Katalin dalaira épül, és zongorakísérettel, no meg némi prózával utaztat el bennünket a negyvenes évekbe.              
„A hetvenes évek közepén történt… Apukám megvette Karády Katalin lemezét, akit addig nem lehetett hallgatni, sem megnézni moziban, ugyanis pár évtizedig be volt tiltva. Apukám imádta a mély, búgó hangját… Anyukám nem nagyon örült, hogy ez a »végzet asszonya« beköltözött hozzánk, de azért hagyta. Így ismertem meg én is ezeket a dalokat. Elkezdtem énekelni a fürdőszobában, elkezdtem »búgni«, törülközőt csatoltam a hajamra, hogy hosszabbnak tűnjön, és úgy éreztem, ez a végzet asszonya jelenség bennem is megvan. Aztán eltelt 25 év, és Bacsó Péter felhívott, hogy szeretné, ha elmennék a Hamvadó cigarettavég című film szereplőválogatására… Véletlen ez? Szerencse? Valami több? És most itt állok újra e csodás dalok bűvöletébe bújva…”
Zongorán kísér:
Mester Dávid
Rendező: Vörös Róbert

Helyszín: VII. emelet, északi olvasóterem
Időtartam: 75 perc
Időpont: 20.00

 

PUSKÁS, A MUSICAL  részletek a nagy sikerű produkcióból

A programba a Puskás-életrajz fontos állomásait megidéző dalokat választottak ki az alkotók. A látvány a táncművészekkel és a ledfalra kerülő vizuálokkal egészül ki. A dalok között a Puskás, a musical producere, Szabó László narrálja a koncertet és beszélget a kurátor kollégákkal. 
Ezenkívül lesz kvízjáték is, amelynek három díjazottja a Puskás, a musical merchtermékeiből összeállított ajándékcsomagot kap.  
A produkcióban öt színművész énekel hét dalt, a látvány nyolc táncművész koreográfiájával egészül ki. Mindannyian az előadásban viselt jelmezekben lesznek, amelyek remekül átadják a kor hangulatát.  
Fellépő művészek: Jenes Kitti, Chajnóczki Balázs, Pásztor Ádám, Nagy Balázs, Veréb Tamás
Producer: Szabó László

Helyszín: VII. emelet, északi olvasóterem
Időpont:
23.15

 

SZÉCHÉNYI-KÓD – A SZABADULÓSZOBA  

Fogytán a vizetek, a hírek is alig jutnak el hozzátok. Sikerült fedezékbe húzódnotok, de elegendő élelmet ott sem találtok. Kaptok egy üzenetet Széchényi Viktortól, mert az ő készletei még kitartanak. De hol keressétek őt?  
1945 januárjában a Széchényiek közül huszonketten tartózkodtak a budai Vár óvóhelyein Budapest ostroma alatt. Széchényi Viktor, a „család krónikása” naplóiból tudjuk, hogyan élték meg ezeket a heteket várbeli lakásuk pincéjében. Ismerjétek meg a történetüket, kutassatok korabeli források segítségével, hogy kiszabaduljatok és eljussatok Széchényi Viktorhoz. A Széchényi-kód idén új formában várja az érdeklődőket. 

Helyszín: VII. emelet, 721–722. terem
Időtartam: 45 perc
Maximális létszám: 6 fő csoportonként – regisztráció szükséges

A játékot 14 éven felülieknek javasoljuk.

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

VIII. emelet

 

ANALÓGBÓL DIGITÁLIS (MÓDSZEREK A DIGITALIZÁLÁS TERÜLETÉN)

Kíváncsi rá, hogyan lesz kedvenc könyve, képregénye, újságja vagy például a publikum előtt eddig ismeretlen térkép elérhető a világhálón digitálisan? Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb digitalizáló központjában most betekintést nyerhet a kulisszák mögé. Az éjszaka folyamán megmutatjuk, hogy milyen eszközökkel hozzuk létre a legkülönfélébb dokumentumok digitális változatát, egy kattintásnyira hozva a magyar írott kultúrát.

Helyszín: VIII. emelet, digitalizáló központ
Időtartam: 60 perc 

Időpontok: 

  • 17.00–18.00
  • 19.00–20.00
  • 21.00–22.00
  • 23.00–24.00
  • 01.00–02.00

 

 

ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR
1056 Budapest, Molnár u. 11.

 

INGYENES BEIRATKOZÁS

Kivételes alkalom, hogy egy éves beiratkozással gazdagabban indíthasd a nyarat.

Helyszín: OIK, Retró sarok – beiratkozás
Időpont: 17.00–22.30

 

RAKTÁRSÉTÁK

A raktárba csak az oda beosztott dolgozók léphetnek be, de ezen az estén megnyílnak a zárt ajtók, és bepillantást engednek labirintusuk rejtekébe.

Helyszín: OIK, Raktár
Maximális létszám: 15 fő csoportonként – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

ÉPÜLETSÉTÁK

Erős a kontraszt az épület furcsa homlokzata és csodálatos belső terei között. Hogyan alakult ki ez az ellentmondás? Egyáltalán miről mesélnek az épület falai? Egy rövid sétán érdekes részletek derülhetnek ki e 120 évesnél is idősebb épületről.

Helyszín: az OIK épülete
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

AZ OIK KINCSEI

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa” – szoktuk idézni a régi rómaiak bölcsességét, amikor egy-egy könyv érdekes történetéről, gyakran kalandos „életútjáról” esik szó. Gyűjteményünk régi könyvkuriózumaiból válogatva szeretnénk bemutatni klasszikus szerzők patinás, szép kiadású köteteit, amelyek ma a könyv-, illetve irodalomtörténet gyöngyszemei.

Helyszín: OIK, lépcsőház
Maximális létszám: 25 fő csoportonként – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

A ZENEMŰTÁR KINCSEI

Vörösváry Márton hegedűjátékát élvezhetik a Zeneműtárba érkezők.

Helyszín: OIK, Zeneműtár

 

AZ ÉN (B)IRODALMA – IRODALOMTERÁPIÁS FOGLALKOZÁS 

Irodalomterápiás alkalom, amely Fehér Renátó költő egyik verse köré épülve és a költő közreműködésével valósul meg. A foglalkozást Juhász István, az intézmény egyik munkatársa, irodalomterapeuta tartja. 
A program a Magyar Irodalomterápiás Társaság társszervezésével valósul meg. 

Helyszín: OIK, Nyelvstúdió
Maximális létszám: 15 fő – regisztráció szükséges

Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson az időpontra!

Rendezvényterem

 

VÖRÖS ISTVÁN: „ÖNGÓLOK ÉS TELITALÁLATOK A MŰFORDÍTÁSOK MÉRKŐZÉSEIN” 

A műfordítás során különösen sok lehetőség van öngólokra. Ezekre, illetve az elkerülésükre hívja fel a figyelmet előadásában Vörös István az OIK műfordítás-pályázatainak tapasztalataira alapozva.

Helyszín: OIK, Rendezvényterem

Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson az időpontra!

 

VERS MI-VEL

Lépj be a mesterséges intelligencia világába. A ChatGPT és az irodalom. Az intelligens szöveggenerálás forradalma. 

Helyszín: OIK, Rendezvényterem
Időpont: 20.00

 

 

 

 

Olvasóterem

 

BESZÉLGETÉS PÉCZELY DÓRÁVAL A BIBLIOTERÁPIÁRÓL

Péczely Dórával beszélget a szerkesztői munkáról és az irodalomterápiáról Juhász István, az intézmény egyik munkatársa, irodalomterapeuta. 
A program a Magyar Irodalomterápiás Társaság társszervezésével valósul meg.

Helyszín: OIK, Olvasóterem

Időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson az időpontra!

 

MEYBAHAR-KONCERT

A Meybahar egy izgalmas világzenei együttes, amely a görög és a magyar kultúra találkozásából született. A zenekar tagjai között megtalálható a görög szantúr (amely a magyar cimbalom rokona) és a hegedű, amelyek együtt magával ragadó hangzásvilágot teremtenek. Az égei-tengeri és a kis-ázsiai kultúrák zenei gyökerei inspirálják őket, és a régmúltba visszanyúló keleti modális zenei örökséget ötvözik napjaink muzsikájával.

Helyszín: OIK, Olvasóterem
Időpont: 19.00 

 

Retró sarok – beiratkozás

 

EGY GÓL = EGY KÖNYV

Ha sikerül a labdát a kapuba rúgni, akkor választhatsz egy izgalmas könyvet az ajándékpolcunkról. Vigyázat, mindenki csak egyszer próbálkozhat!

Helyszín: OIK, Retró sarok – beiratkozás
Időpont: 17.00–22.30

 

NYELVI GÓLTOTÓ

Ha nem sikerült gólt rúgni, akkor még a nyelvi góltótó segítségével tesztelheted a tudásodat, és egy kis szerencsével választhatsz egy könyvet az ajándékpolcunkról.

Helyszín: OIK, Retró sarok – beiratkozás
Időpont: 17.00–22.30

 

Átrium 

 

ARGENTIN TANGÓ

Előadással egybekötött táncbemutató a kezdetektől napjainkig.

Helyszín: OIK, Átrium
Időpont: 19.00 

 

 

 

 

GÖRÖG TÁNCHÁZ

Az Akropolis együttes több évtizede fennálló zenei társulás, amelynek tagjai Magyarországon élő görög zenészek. Az élőzenés görög táncház igazi kulturális élményt nyújt mindenkinek, aki szereti a görög zenét és táncot.

Helyszín: OIK, Átrium
Időpont: 21.30 

 

 

 

 

Ciszterci Műemlékkönyvár
8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

FB-esemény

 

17.00–22.00
Folyamatosan látogatható a műemlékkönyvtár dísz- és kisterme, valamint a bibliotéka folyosóján az Utazgassunk hazánk földjén! című idegenforgalmiplakát-kiállítás.

Az Utazgassunk hazánk földjén! című idegenforgalmiplakát-kiállítás az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtára gyűjteményéből, az 1920–30-as évek belföldi utazást és üdülési lehetőségeket hirdető plakátjaiból mutat keresztmetszetet. Az ország különféle régióiba, illetve városlátogatásra hívogató plakátok mellett bepillantást nyerhetünk az akkoriban népszerűvé váló strandok rekláméletébe, illetve megcsodálhatjuk a hajós és vonatos utazások ma is vonzó tájait, célpontjait.

 

19.00
Rendhagyó tárlatvezetés közismert meglepetésvendéggel

Tárlatvezető: Huszár G. Lőrinc (OCist) zirci plébános

 

21.30
Az Uher Bálint Quartet koncertje a Barokk teremben

A zenekar 2022-ben alakult Uher-Győrfi Bálint szaxofonos kezdeményezésére. Repertoárjuk saját szerzeményekből, újragondolt hagyományos jazzstandardekből és ismert kortárs művészek kompozícióiból áll össze. A százéves balladáktól kezdve az energikus beboptémákon keresztül a modern páratlan metrumú avantgárd szerzeményekig előadásukban a hangszeres improvizációé a főszerep.

A formáció tagjai több zenekarban koncertező zenészek, hazai jazzversenyek díjazottjai, magyarországi színpadokon kívül megfordultak Európa több országában.

Az Uher Bálint Quartet tagjai:
Uher-Győrfi Bálint – szaxofon
Egri János Jr. – zongora
Jónás Géza – nagybőgő
Richter Ambrus – dob