Könyvbemutató: Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/02/20

 

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének Könyvtártudományi Szakkönyvára tisztelettel meghívja önt Szűts Zoltán Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei című, a Wolters Kluwer kiadó médiatudományi sorozatában megjelent könyv bemutatójára.

Az eseményt megnyitja és az egybegyűlteket köszönti: Fazokas Eszter osztályvezető.

A kötetet bemutatják:

  • Ropolyi László professor emeritus, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Tószegi Zsuzsanna címzetes egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Z. Karvalics László egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem

Időpont: 2018. február 20. 17 óra.
Helyszín: OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtár 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület, 7. emelet)

A bemutatóra a belépés a könyvárba ingyenes.
Interaktív online kérdezőfal a bemutató alatt: www.slido.com, kód: #R768

A kötetről

Az Online című kötet az internetes kommunikáció és média történetének, elméletének és jelenségeinek elbeszélésére vállalkozik. A témát összefüggő narratívaként kezeli, miközben a vezérfonál szerepét az új kommunikációs és médiaformák kronológiai felbukkanása tölti be. A munkának nem célja egyetlen elméleti irányzat elkötelezett követése sem, sokkal inkább az internetes média és kommunikáció jelenségkörének tág spektrumú feltérképezése. A jelentős elméleti megalapozottságú, tetemes hivatkozás- és jegyzetanyaggal ellátott kötetben a szerző a kutatói és egyetemi oktatói tapasztalatát felhasználva mindazon jelenségeket tárgyalja, melyek gyökeres változást hoztak az elmúlt évtizedekben. Ilyen például a hypertextualitás, a multimedialitás, az interaktivitás, a virtuális és az augmentált valóság vagy éppen a képi fordulat részét képező emotikonok és a kaotikusan terjedő mémek. A közérthető technikai leírások mellett bemutatja az internetes kommunikáció és média kultúrára, társadalomra és gazdaságra kifejtett hatását. Kitér többek között a képernyőről való olvasás, az élményszerűség, a creative commons, a szabadság vagy éppen a megfigyelés, a 15 klikk hírnév, a dotcom bubble, az álhírek, a Big Data, a chatbotok, a crowdsourcing, illetve a sharing economy problémakörére is.

A munka nem titkolt célja, hogy a korábbi részletes, ám gyakran fragmentált szakirodalom ismereteit összegezve a(z internetes) kommunikáció és média egyetemi oktatását segítse. A cél elérésének érdekében a szerző áthidalja azt a konstruált szakadékot, mely a történeti adatokra és technikai részletekre koncentráló, szigorúan informatikai munkák vagy éppen a tisztán filozófiai megközelítés között húzódik. A kötet körbejárja az internetes kommunikáció és média multidiszciplináris: kommunikációs, médiatudományi, társadalmi, kulturális, technológiai, illetve kisebb mértékben filozófiai aspektusait is.

Szűts Zoltán: Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei, Wolters Kluwer, Budapest, 2018.

 

A szerzőről

Szűts Zoltán 1976-ban született Nagybecskereken, jelenleg Budapesten él, felesége Szűts-Novák Rita irodalomtörténész. Médiakutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense és a Milton Friedman Egyetem Alkalmazott Infokommunikációs Kutatócsoportjának vezetője. Kutatási területe az internetes kommunikáció és média, a hypertextualitás, az újmédia művészete, az információs társadalom, a digitális kultúra és pedagógia. A világháló metaforái (Osiris Kiadó, Budapest, 2013) és a most megjelent Online – Az internetes kommunikáció és média története, elmélete és jelenségei című könyvek szerzője.

Kapcsolat: szutszoltan@gmail.com

 

Esemény a Facebook-on


Az esemény képekben