Pasák és bégek uralma alatt: népesedés, gazdaság és közigazgatás a hódoltságban – előadás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/05/08

 

A Mohács utáni török hódoltság történetét új megvilágításba helyező kutatásokat mutatjuk be az „Orientalisták az OSZK-ban” előadássorozat negyedik évadának májusi alkalmával. A magyar keletkutatás nemzetközileg is elismert nagyjait felvonultató sorozat következő előadója Dávid Géza történész-turkológus, az ELTE professzora.

Az idők során a középkori Magyar Királyság területének mintegy 40–45 százaléka került oszmán uralom alá. Az itt élők mindennapjait jelentősen módosította az új politikai helyzet, a hódítók szokatlan berendezkedése. Mit sikerült átmenteni a múltból, mennyire maradt meg a magyarság az egyes régiókban, miként alakult a gazdasági helyzet? E kérdésekre részben nehéz válaszolni, főleg a 17. századot tekintve. A 16. századi oszmán forrásanyagot használva mégis elég jó képet alkothatunk a demográfiai viszonyokról és a közigazgatás működéséről s valamivel szerényebb mértékben a mezőgazdasági termelés alakulásáról és a hétköznapok küzdelmeiről.

 

A sorozatról

A havonta egyszer, szerdánként 17 órakor kezdődő előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.

A magyar keletkutatást, annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti sorozat szerkesztője Tüske László főigazgató, arabista, a PPKE oktatója.

 

Időpont: 2019. május 8. 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület 1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.

A rendezvény ingyenes

Orientalisták az OSZK-ban 

Interjú Dávid Gézával a blogunkban

Galéria

Esemény a Facebook-on