A restaurátor szakma sokszínűsége – szakmai nap

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/03/26

2018. március 26-án két könyvrestaurátori előadással és egy könyvbemutatóval várjuk a szakma iránt érdeklődőket.

Program:

14.00  Gajdó Gyula: Szkülla és Kharübdisz- jó-e a fehérítés?

A papírrestaurátor szakirodalom és a szakmai közbeszéd nagyon óvatosan kerülgeti a fehérítés témáját, mintha kicsit kevesebbet is beszélnénk róla. Ez nem véletlen, mert nagyon bonyolult kémiai és etikai kérdések között kell egyensúlyozni ( „Szkülla és Kharübdisz”-Odüsszeia)

14.30 Vilcsek Andrea: Beszámoló Nicholas Pickwoad könyvkötés-történeti kurzusáról

A Ligatus Research Centre és a University of the Arts London közös szervezésben évente kéthetes könyvkötés-történeti nyári egyetemet rendez. Az első héten Athanasios Velios vezeti be a hallgatókat a kódex formájú könyv korai emlékeinek (kopt, örmény, bizánci stb. kötések) témájába. Ehhez kapcsolódva Georgios Boudalis adatbázis-kezelésről, a kötéstörténeti információk számítógépes tárolásának, rendszerezésének lehetőségeiről számol be. A második hét a könyvnyomtatás időszakának könyvkötéseit fogja át a kezdetektől az ipari forradalomig. Ezt a kurzust Nicholas Pickwoad, a Ligatus Research Centre vezetője, angol restaurátor, kötéskutató vezeti. A nyári egyetemet tíz éve minden évben máshol tartják, alkalmat teremtve ezzel a fogadóországok gyűjteményeinek megismerésére.

A 2017-es kurzusoknak a gazdag középkori múlttal rendelkező Norwich adott otthont. A délutáni, gyakorlati szekciók az elméleti témákhoz kapcsolódó kötésvizsgálatokból álltak. A Norwich-i katedrális gyűjteményén kívül három-három norfolki kollekciót látogathattak meg a résztvevők. Az előadás a Nicholas Pickwoad által tartott hétről számol be részletesebben.

15.00 Kérdések és válaszok az elhangzott előadások kapcsán

15.10 Tájékoztató a szakosztály vezetőségének megválasztásáról

15.20 Szünet

15.30 Könyvbemutató

Időpont: 2018. március 26.
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár 6. emelet Díszterem

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!