Programok szeptember 18-án, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/09/18

1881-ben Tisza Kálmán miniszterelnök Ybl Miklóst kérte fel a Budavári Palota átépítési és bővítési terveinek elkészítésére. A kivitelezés azonban elhúzódott, és végül Ybl 1891. január 22-én bekövetkezett halála miatt a grandiózus álmot Hauszmann Alajos valósította meg. 

A második világháború végén, a budai Vár ostroma során az épület komoly károkat szenvedett: termeiben tűzvész pusztított, falak omlottak le, födémek szakadtak be.
Az újjáépítés egyúttal a belső terek jelentős mértékű átalakításával járt, amelyek jelenleg is magukon hordozzák a korszak belsőépítészetének szigorúan funkcionalista stílusjegyeit.

A nemzet könyvtára 1985-ben nyitotta meg kapuit új otthonában, a Budavári Palota krisztinavárosi szárnyában, azaz az F épületben.

 

Az Országos Széchényi Könyvtár programjai 2021. szeptember 18-án,
a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvényen

Felhívjuk vendégeink figyelmét, hogy a belépéskor kollégáink testhőmérséklet-ellenőrzést végeznek, valamint a kézfertőtlenítés kötelező.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a regisztrációval és az eseményen való részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy intézményünk az esemény során kép- és hangfelvételeket készítsen, azokat tetszőleges eszközzel rögzítse, és korlátozás nélkül, határozatlan ideig, tetszőleges módon szabadon felhasználja.

 

ÉPÜLETSÉTA

 

A könyvtárba látogatók megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, emellett betekinthetnek a könyvtár nyilvánosságtól elzárt területeire, hiszen többek között az V., VI. és VIII. emeleti erkélyeket is megnyitjuk, valamint raktárunkba is elkalauzoljuk vendégeinket.

A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött. Minden időpont betelt, több jelentkezést sajnos nem tudunk fogadni!

Időpontok: 10.00, 14.00 óra
Helyszín: a séta az V. emeleti főlépcsőtől indul
Időtartam: 2–2,5 óra

 

ÉPÜLET AZ ÉPÜLETBEN

 

Kossuth Lajos születésnapjához közelítve felelevenítjük a Shakespeare-ház történetét.

Magyarországon szinte minden településen, de a tengerentúlon is jó néhány helyen utca vagy tér őrzi Kossuth Lajos nevét. Történelmünk kimagasló alakjai közül a legtöbb köztéri szobrot az ő emlékére emelték. Múzeumokban, templomokban és középületekben számos emlékhely idézi meg személyét és tetteit. Előadásunk egy ilyen emlékhely történetét eleveníti fel. Megtudhatjuk, hogy Kossuthot hol és miért ajándékozták meg Shakespeare szülőházának makettjével és összes műveinek díszes kötésű kiadásával, illetve hogyan alakult a sorsa a dísztárgynak szoros összefüggésben a Kossuth-kultusz emlékezetpolitika által irányított változásaival.

A részvétel ingyenes, és nincs regisztrációhoz kötve.

Időpontok: 11.30, 16.00 óra
Helyszín: VII. emelet – Katalógustér
Időtartam: 45 perc

 

DANTE KERTJEI

Tárlatvezetés

Minitárlat Dante halálának 700. évfordulójához kapcsolódva.

Az Isteni színjáték legjellegzetesebb helyszíneit mutatja be a tárlat az OSZK-ban őrzött metszeteken, grafikákon keresztül a legnagyobb mélységektől a hét teraszon át az életfákig (Markó Lajos, Fáy Dezső, Gy. Szabó Béla és Lajos Ferenc). A grafikák mellett Dante művének magyar és olasz nyelvű kiadásaiból válogatva néhány különleges kötet is megtekinthető a kiállításon.

A tárlatvezetésen való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.

Időpontok: 11.00, 13.30, 15.30 óra
Helyszín: VI. emeleti Ars Librorum tér
Időtartam: 30 perc
Létszám: maximum 25 fő

 

 

PILLANATKÉPEK AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR TÖRTÉNETÉBŐL 

Tárlatvezetés

 

Bemutatjuk A nemzet könyvtára, a szolgálat műhelye című állandó kiállításunkat, kiemelve a legérdekesebb bútorokat, használati eszközöket a könyvtár történetében jelentős szerepet játszó személyek tevékenységén keresztül. A tárlatvezetéshez kapcsolódóan a látogatók fényképeket is megtekinthetnek az OSZK történetéből a kezdetektől, 1802-től 1985-ig, a könyvtár Budavári Palotába költözéséig.

A tárlatvezetésen való részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.

Időpontok: 11.00, 17.00 óra
Helyszín: V. emelet
Időtartam: 30 perc
Létszám: maximum 15 fő

 

„VEGYE! VIGYE!”

 

A nap folyamán 10.00 és 18.00 óra között ajándék- és könyvesboltunk is nyitva tart, ahol vendégeink megismerkedhetnek könyvtárunk kiadványaival, amelyeket 20% kedvezménnyel árusítunk a program ideje alatt.

 

CISZTERCI MŰEMLÉKKÖNYVTÁR, ZIRC

 

Az Országos Széchényi Könyvtár nemrégiben adta át a fenntartásába tartozó zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár nyolc hónapos munkával felújított Barokk termét.

A könyvtár különleges kiállítással is kedveskedik a látogatóknak; tér- és időbeli kirándulásra invitálja az érdeklődőket az Utazgassunk hazánk földjén! című idegenforgalmiplakát-kiállítás. A tárlat az 1920–1930-as évek belföldi utazást és üdülési lehetőségeket hirdető plakátjaiból mutat be keresztmetszetet a nemzeti könyvtár plakát- és kisnyomtatvány-gyűjteményének anyagából. Az ország különféle régióiba, városlátogatásra hívogató plakátok mellett bepillantást nyerhetünk az akkoriban egyre népszerűbbé váló strandok reklámjaiba, illetve megismerhetjük a hajós és vonatos utazások ma is vonzó tájait, célpontjait.

A látogatás során megcsodálhatók a különleges könyvtár felújított terei is. Külön figyelmet érdemel a szigorú műemlékvédelmi szempontok szem előtt tartásával és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával restaurált barokk bútorzat vagy a könyvtár folyosója, amely falkutatások eredményeként kapta vissza eredeti színét a padlóburkolat rekonstrukcióját követően.

A turisztikai szempontból is lenyűgöző műemlékkönyvtárt, a régi szerzetesi könyvkultúrát, valamint az ünnep alkalmából nyíló állandó kiállítást megszépült környezetben, idegen- és tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők.

A vezetések időpontjai: 9.15, 10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15 óra
Időtartam: kb. 30 perc

 

Kérjük, hogy regisztrációhoz kötött programjainkon való részvételi szándékukat legkésőbb 2021. szeptember 17-ig jelezzék az alábbi elérhetőségeken:
Sebestyén Lilla: sebestyen.lilla[kukac]oszk.hu vagy a +36 1 232 –3510-es telefonon, hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 13 óra között.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!