Vásáry István professzor előadása az Orientalisták a könyvtárban sorozatunkban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/04/25

 

2018. április 25-én 17 órakor A török–mongol hagyomány továbbélése Timur és a Timuridák perzsa és török kancelláriáiban (1370–1506) címmel tart előadás Vásáry István professzor könyvtárunkban.

Az Orientalisták az OSZK-ban sorozat havonta egyszer, szerdánként jelentkező előadásainak keretében idei évadunk harmadik előadásában a mongol világbirodalom nyomán létrejövő kisebb államok kancelláriai gyakorlatáról és az iszlám kapcsolatáról hallhatunk.

 

Bővebben az előadásról

A mongol világbirodalom a 13. század közepére elérte legnagyobb kiterjedését, majd kisebb birodalomrészekre (ulusz) szakadt szét, melyek élén Dzsingisz leszármazottai uralkodtak. Közép-Ázsia Csagatájnak jutott, ezért a Csagatáj ulusz nevet kapta. E terület eredeti népessége a mongol hódításkor török és iráni volt, s a mongol elit is nyelvileg pár nemzedék alatt eltörökösödött. Egy ilyen törökké lett mongol törzsből, a Barlasz-ból számazott Timur Lenk is (1336–1405), aki bár nem volt a dinasztiát adó dzsingiszida család tagja, de 1370-től egyeduralkodóként vezette a közép-ázsiai török-mongol birodalmat, melyet halála után egészen 1506-ig utódai a Timuridák birtokoltak. Az előadás azt vizsgálja, hogy a mongol és török hagyomány hogyan és milyen formában maradt fenn és élt tovább Timur és a Timuridák perzsa és török nyelvű kancelláriáiban, amelyekben az állam muszlim jellegének megfelelően kétségkívül az arab betűs írásbeliség, az iszlám vallás és kultúra dominált.

 

Időpont: 2018. április 25. 17 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Díszterem (6. emelet)
A belépés ingyenes

Facebook-esemény

Interjú Vásáry Istvánnal a könyvtár blogjában

Galéria

Az előadás  - videó