A zeneszerző Csáth Géza – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

2015. szeptember 23-án, szerdán 16 órakor kezdődik Csáth Géza író, zenekritikus (dr. Brenner József orvos) eddig ismeretlen alkotóművészi oldalát, zeneszerzői munkásságát összegző: Művészetek vándora – A zeneszerző Csáth Géza című kötet bemutatója. A Magyar Kultúra Kiadó (Győr) és az Országos Széchényi Könyvtár közös vállalkozásában megjelent kiadvány szerzője Kelemen Éva, a Zeneműtár munkatársa, Csáth hátrahagyott kompozícióinak gyűjteményi gondozója.

A programon a szerzővel, valamint a könyv mellékleteként megjelenő hangfelvétel összeállítójával, Elek Szilvia zongoraművész-íróval Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos igazgatója beszélget. A program keretében az érdeklődők válogatást hallhatnak az író eddig ismeretlen kompozícióiból is.

Részlet a fülszövegből:

„Az elmúlt évtizedek során Csáth Géza irodalmi munkásságával, orvosi-pszichoanalitikai cikkeivel értékelő és értelmező tanulmányok egész sora foglalkozott. Sokan és sokszor elemezték művészetének sajátos látásmódját, novellái misztikus belső világát, keresték a személyiséget eluraló disszonancia és meghasonlás miértjét. Csáth Géza nevű zeneszerzőt azonban nem ismer a köztudat, pedig az író életének egyik leghívebb társa a muzsika volt. Barátok és pályatársak visszaemlékezései szerint remekül hegedült, zongorázott, sokat komponált, s írásaiból egyértelműen kiderül: kapcsolata a zenével különleges, különlegesen egyedi volt.

A művész hátrahagyott kompozícióinak jelentős részét napjainkban az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára őrzi. A dalokat, hegedű- és zongoraműveket, kamaradarabokat, kísérőzenéket tartalmazó dokumentum-gyűjtemény a tragikusan rövid életpálya egészén átível: fellehetők benne a gimnazista-évek korai zsengéi, Ady- és Kosztolányi-versek megzenésítései, de számos, torzóban maradt „késői” kompozíció is. Kötetünk e páratlan értékű hagyatékra alapozva tárgyalja az író alkotóművészetének eddig feltáratlan fejezetét, zeneszerzői munkásságát, s foglalja jegyzékekbe a zenei életmű forrásait.”

Időpont: 2015. szeptember 23., szerda 16 óra
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emeleti díszterem
Budapest, I. kerület, Budavári Palota F épület

A kötet a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.

A kötet borítója

További információk: Piskorán Nóra sajtóreferens 22 43 746, pr@oszk.hu
Kelemen Éva írása Csáth Gézáról a Napút oldalain.

Kelemen Éva írása a nemzeti könyvtár blogjában.

@nemzetikonyvtar