A tekintet érintése – Mészáros Géza festőművész retrospektív kiállítása

2013/11/25 - 2014/01/31

A kiállítás megtekinthető 2013. november 25-től 2014. január 31-ig az Országos Széchényi Könyvtár három Corvina termében.

Olajtemperával festett táblaképek, nagyméretű kézzel szövött falikárpitok, rostreliefek, mintázott cellulózlapokra pigment festékkel, korunddal és aranyfüsttel festett objektumok, grafikák. Vászon, cellulóz, textil. Színek és színek; a zöld ezer árnyalata, okker, vérvörös, bíbor, rozsda, azúrkék,  türkiz és fénylő, sugárzó arany árad szét  mindenütt. Korai figurális képeit egy későbbi korszak nonfiguratív alkotásai követik.

Más és más  időpontokban született, különböző technikával készült, textúrájukban is eltérő, de egymással harmonizáló, egymásra rímelő, egymást  felerősítő belső kohéziót feltáró kompozíciók sorakoznak az Országos Széchényi Könyvtár három Corvina termében a vörösmárvány falakkal körbevett térben, a Mészáros Géza hetvenedik születésnapjára létrejött retrospektív kiállításon. Összefogja őket a természetelvű festői program, a természet hű követése.

A műtárgyak egyediségét, különlegességét az adja meg, hogy többségük valóságos ipari környezetben készült, ezek technikája klasszikus műtermi környezetben nem állítható elő.

Erről a művész így vall: „Harmincharmadik éve festem képeimet működő papírgyárban felszerelt műhelyemben; hasonló briliáns lehetőségre nem tudok példát a nagyvilágban. Nagyipari magányom egy szakképzetlen gyári segédmunkás hangyaszorgalmát és egy burokban született kincskereső megszállottságát egy festő meditatív jártasságává tömörítette.”

Ebbe az intim, de a figyelmes és értő tekintet számára megnyíló világba kalauzolnak el a művész képei, melyekben való megmerítkezés különös élményvilágot kínál fel a kiállítás látogatójának. Mészáros Géza alkotásait szemlélve nem lehetnek kétségeink, esszenciális művészetről van szó. Spirituális mély erő tör fel képeiből, a képek aurájában ott lebeg a múlt. Alkotója átengedi magán a valóságot és megnemesítve tükrözi azt vissza.

A tibeti nyelvben a melléknévnek nincs fokozása. Nincs jó és jobb zene, csak zene van, nincs jó és jobb kép, csak KÉP van. Ezen a kiállításon ezzel szembesülhet a látogató.

A kiállítás meghívója

Videóbeszámoló a kiállításról