Félidejéhez ért a Magyar–Török Kulturális Évad – elismerték az OSZK munkáját is

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/06/19

 

Félidejéhez érkezett a tavaly december 18-án a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából megkezdett Magyar–Török Kulturális Évad. Az erről szóló ünnepélyes sajtótájékoztatót a Budapesti Operettszínházban tartották 2024. június 18-án. Az eseményen a nemzeti könyvtárat Lewalt-Jezierski Zoltán főigazgatói kabinetvezető képviselte.

A rendezvénysorozat célja a két ország kultúrájának közelebb hozása, amelyet kölcsönös programok révén valósítanak meg. Az OSZK magas színvonalú hozzájárulását külön elismeréssel jutalmazták.

Az évad első felében több mint 70 kulturális programot szerveztek Magyarországon, amelyeket Gülşen Karanis, a Török Köztársaság budapesti nagykövete értékelt. A második félévben a főváros mellett többek között Győrben, Debrecenben, Bugacon és Szigetváron is várják majd a közönséget. Gülşen Karanis hangsúlyozta a török és magyar művészek, valamint kulturális intézmények közötti együttműködés fontosságát, és bejelentette, hogy 2025-ben a tudomány és innováció éve mottóval folytatják a közös munkát.

 

Hoppál Péter kormánybiztos az eseményen kiemelte, hogy az évad első részében 87 esemény, egyebek mellett gálaműsor, kiállítások, workshopok, irodalmi, gasztronómiai és gyermekprogram valósulhatott meg Törökország 15 településén, többek között Isztambulban, Ankarában, Adanában, Izmirben és Rodostóban 71 partnerrel együttműködésben. 
A kormánybiztos hangsúlyozta: mint minden kultúrdiplomáciai eseménnyel, úgy a Magyar–Török Kulturális Évaddal is kulturális értékeinket, azonosságainkat, egyediségeinket szeretnénk megmutatni. 
Hoppál Péter arról is beszélt, hogy hatalmas érdeklődés és támogatás kíséri az évadot.