Látogatók Kazahsztánból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/11/10

 

2016. november 7-én a Kazah Nemzeti Könyvtár vezetői delegációja szakmai látogatást tett könyvtárunkban.

A delegáció tagjai voltak: Orazova Kulash Daniyarovna, a Kazah Köztárság Nemzeti Tudományos Könyvtára alapkezelő szolgáltatásának vezetője és Yermekbayeva Maira, az információs és kulturális programok szolgáltatásának vezetője.

A délelőtt érkező delegációt Tüske László főigazgató fogadta. Vendégeink először a könyvtárunkat általánosan bemutató sétán vettek részt Elbe István tájékoztatási igazgató vezetésével, majd a Régi Nyomtatványok Tárát és a Kézirattárat látogatták meg.

A vendégek kifejezetten érdeklődtek a Restauráló és Kötészeti Osztály munkája iránt, mivel az asztanai könyvtárban a közeljövőben indítanak papír- illetve könyvrestauráló projektet. Érdi Marianne osztályvezető megismertette velük az osztályon folyó aktuális munkákat, így bepillanthattak a restaurálási folyamatokba is, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. Továbbá tájékoztatta őket könyvtárunk vezető szerepéről a magyarországi könyvrestaurátorok képzése terén is. A delegáció úgy ítélte meg, hogy restaurátoraink tudását valamilyen együttműködési megállapodás keretében jól tudják majd kamatoztatni a hazájukban felállítandó restauráló központban.

Ezek után a két nemzeti könyvtár képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, majd kazah könyvsarkot avattak a VII. emeleten, melyen a Kazah Nemzeti Könyvtár által könyvtárunknak adományozott közel ötven, az országot bemutató kiadványoktól a szépirodalmi műveken át a nyelvkönyvekig terjedő különféle könyv kapott helyet. Az együttműködési megállapodás aláírásakor, illetve a könyvsarokavatáson a Kazah Köztársaság Nagykövetsége képviseletében részt vett a Rusztemov Nurbah nagykövet és Zsilkajdárov Jermek III. o. titkár is.

Magyarországi tartózkodásuk során vendégeink felkeresik az Országgyűlési Könyvtárat, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat és a Magyar Nemzeti Múzeumot is.