Lendván az OSZK részvételével ünnepelték a 450 éve nyomtatott első magyar nyelvű könyvet

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/08/25

 

Nemzetközi konferenciát tartottak 2023. augusztus 25-én, pénteken Lendván annak tiszteletére, hogy a történelmi magyar városban 450 éve jelent meg az első magyar nyelven nyomtatott könyv.

A lendvai Városházán rendezett szakmai konferenciát többek között Rózsa Dávid főigazgató beszéde nyitotta meg, majd Varga Bernadett osztályvezető képviselte előadásával a nemzeti könyvtárat. Lelkiség, irodalom, nyomdászat – Kultsár György 450 éve nyomtatott műveiről című felszólalásában arról a három, Kultsár György által 450 évvel ezelőtt Lendván nyomtatott 16. századi könyvről beszélt, amelyek az OSZK jóvoltából láthatóak a tanácskozáson. A kötetek kora mellett különlegességük, hogy kettőből már csak egy-egy példány maradt fenn.

 

Munkatársunk értekezése irodalomtörténeti megközelítésből rákérdez a könyvek népszerűségének okaira, illetve nyomdászattörténeti szempontból bemutatja Rudolf Hoffhalter felszerelésének viszonyát a vele szellemi, konfesszionális és üzleti kapcsolatban álló környező nyomdák felszereléséhez – így az összevetés által képet kapunk a nyomda szakmai jelentőségéről. Emellett könyvtörténeti kitekintésben az OSZK Régi Nyomtatványok Tárában őrzött Kultsár-művek provenienciájáról, possessorairól és bejegyzéseiről szólva keresi a választ arra, hogy kik, meddig és mire használták – egyáltalán olvasták, forgatták – ezeket a kiadványokat, így felvázolva a Kultsár-recepció egy szeletét.

 

Rózsa Dávid a konferencián megbeszélést tartott Viljem Lebannal, a Szlovén Nemzeti és Egyetemi Könyvtár igazgatójával, Zágorec-Csuka Judittal, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatójával és Magyar János lendvai polgármesterrel.

 

Az ünnepi eseményt egy  mindenki által látogatható kiállítás tette teljessé, amelyre átszállították a nemzeti könyvtár által kölcsönzött dokumentumokat.

A lendvai Polgárság Múzeumában 2023. augusztus 26-án nyílt tárlat címe: 450 éves az első nyomtatott könyv a történelmi Zala vármegye és Szlovénia mai területén.

Kultsár György három, 450 évvel ezelőtt nyomtatott kötetét a magyar nemzeti könyvtár őrzi; a jeles alkalomra kiállították az eredeti példányokat (RMK I. 114/1; RMK I. 96; RMK I. 97).

A hazatért kötetek kora mellett különlegességük, hogy kettőből csak egy-egy példány maradt fenn a világon.

A tárlat bemutatja a könyvek hatástörténetét, valamint nyomdászuk, Rudolf Hoffhalter életét, munkásságát, nyomdászfelszerelését.

 

A megnyitón részt vett Péterfi Gyöngyvér, könyvtárunk restaurátora, a kötetek kurírja (kísérője és kiállítási körülményeinek ellenőre), dr. Varga Bernadett, a Régi Nyomtatványok Tárának vezetője és Rózsa Dávid főigazgató.

 

További képek

Videofilm

 

A kiállított dokumentumok digitális könyvtárunkban:

RMK I. 96

RMK I. 97

RMK I. 114/1

 

Kapcsolódó tartalom:

Vivat Szlovénia! / Vivat Slovenija!