Rendkívül sikeres a kooperáció a nemzeti könyvtár és a Haydneum között

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/18

 

Évadbejelentő sajtótájékoztatót tartott a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány 2024. április 17-én, amelyen OSZK-val történő közös együttműködés eredményeiről is hallhattak a jelenlévők. 

A nemzeti könyvtár Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb eszközparkú közgyűjteményi digitalizáló központjával rendelkezik, így minden dokumentumtípus teljes körű digitalizálását biztosítja. A digitalizáló központ szakemberei a Haydneum munkatársainak részvételével dolgozzák fel a Magyarországon fellelhető, jelentős kulturális értéket képviselő, 1600 és 1850 között keletkezett zeneművészeti és zenetudományos emlékeket, kiemelten az óriási zenetörténeti jelentőségű Esterházy-gyűjtemény anyagait. 

 

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Haydneummal végzett közös munka kiváló példa az eltérő profilú kulturális intézmények közötti együttműködésre, hiszen egy előadóművészeti szervezet és egy közgyűjtemény fogott össze a jó ügy, a gyűjtemény kincseinek megszólaltatása érdekében.

 

Együttműködésünk során eddig elkészült Gregor Joseph Werner 344 kötetének, Johann Georg Albrechtsberger és Michael Haydn eredeti kéziratos hagyatékának digitalizálása, valamint Franz Xaver Süssmayr eredeti kéziratos hagyatéka egy részének feldolgozása is.
A közös munka eddig közel 53 000 digitalizált oldalt eredményezett hozzávetőleg 1000 kötetben, ami korábban elképzelhetetlen volt.
A feldolgozott művekből elkészült 178 modern kotta is.

 

A sajtótájékoztatón Vashegyi György, a Haydneum rezidens együtteseinek művészeti vezetője hangsúlyozta: „A Haydneum fesztiváljai nemzetközi világsztárokat hoznak el a hazai koncerttermekbe, valamint folytatódnak az intézmény bérletsorozatai is.”

Az eseményen felszólalt még Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója is. 

 

Az OSZK és a Haydneum közötti partnerség erős, így a közeljövőben újabb együttműködést tervez a két szervezet: egy különleges kötetet, Pietro Travaglia olasz építész és díszlettervező vázlatkönyvének fakszimile kiadását tervezik kiadni. 

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:
10 000 digitalizált oldal: az OSZK és a Haydneum együttműködésének első mérföldköve

A Haydneum és az OSZK közös sajtótájékoztatója