Ritkaságok a Babits-hagyatékból

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/09/05 - 2014/09/27

„Szent segítség” – Fegyverzajban sem hallgatnak a múzsák. Ritkaságok a Babits-hagyatékból. Kiállítás és tárlatvezetés az Országos Széchényi Könyvtárban a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepén, 2014. szeptember 5–6.

A Budavári Önkormányzat szervezésében 12. alkalommal megrendezésre kerülő „Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe” rendezvénysorozat központi témája idén az I. világháború irodalma. Az Országos Széchényi Könyvtár évek óta csatlakozik a programsorozathoz, ennek keretében idén a Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt gazdag hagyatékból kíván ízelítőt nyújtani a nagyközönség számára kiállítás és tárlatvezetések formájában. 

Kiemelt szerepet kapnak a költő háborúellenes, antimilitarista versei (Alkalmi vers; Fortissimo; Ne ily halált, ne ily harcot; Húsvét előtt; Prológus; Miatyánk), illetve verstöredékek, közöttük a „Játszottam kezével” című eredeti kézirattöredék, amely miatt a konzervatív publicisztika 1915 és 1916 között sajtókampányt folytatott a költő ellen, melynek eredményeként Babits kénytelen volt megválni gimnáziumi tanári állásától. A versek mellett átfogó képet szeretnénk adni a Babits-család életéről, bepillantást kínálva abba az egyedülálló – jórészt még publikálatlan – fényképgyűjteménybe, amely Török Sophie és Babits Ildikó hagyatékából maradt fenn.

Színesíti tárlatunkat az a röntgenlemez-kollekció, amely a költő és felesége hangját őrizte meg. A Babits Mihály budapesti lakásait bemutató dokumentumok a családi otthon intimebb miliőjébe engednek bepillantást, egyben a költői, írói alkotás színtereiként arról üzennek, amiről az itt született halhatatlan művek: amikor fegyverek dörögnek, akkor sem hallgatnak a múzsák…

Tárlatvezetést tart: Bakos József, a Kézirattár munkatársa:
Szeptember 5-én (péntek) 11, 14 és 16 órakor
Szeptember 6-án (szombat) 11, 14 és16 órakor

A kiállítás megtekinthető 2014. szeptember 5–27. között, keddtől szombatig, 10–18 óráig, a 6. szinti Corvina kiállítóteremben. A belépés a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe alkalmából 2014. szeptember 5-én és 6-án ingyenes. A tárlatvezetésekre részvételi szándékát szíveskedjék jelezni a pr@oszk.hu email-címen legkésőbb 2014. szeptember 4. 12 óráig. Belépődíj (2014. szeptember 9-től): 400 Ft.