KönyvTÁRlat V/2. Propaganda az első világháborútól 1945-ig – KönyvTÁRlat

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/10/15

Hogyan működött a két világháború közötti időszak irredenta propagandája?

Milyen toposzokat, jelképeket működtetett? Hogyan jelent meg a revíziós és irredenta gondolat a hétköznapi életben? Milyen épített és írott alkotásokkal hatottak az emberekre? Milyen szervezetek álltak e mozgalom mögé, és kik voltak a központi szereplői a kultuszképzésnek?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a témában több könyvet is publikált Zeidler Miklós, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének docense 2015. október 15-én 16.30 órától a KönyvTÁRlat irodalmi-kulturális programsorozat ingyenes előadásán, az Országos Széchényi Könyvtárban.

17.30-tól fellép az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő, Kossuth-díjas Hot Jazz Band zenekar. Ezúttal a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés javából, a Karády-, Kabos-, Jávor-, Latabár-filmek zenéiből válogatva idézi meg a két világháború közötti időszak hangulatát. A zenekar tagjai: Bényei Tamás – trombita, bendzsó ének, alapító, zenekarvezető, Bera Zsolt – harsona, Fodor László – klarinét, szaxofon, Szabó Lóránt – gitár, bendzsó, Juhász Zoltán – bőgő, Galbács István – dob.

A rendezvényt Dokumentumok a két világháború közötti revíziós és irredenta törekvések propagandájából címmel minitárlat kíséri, ahol könyvtárunk képeslap, plakát-, kotta- és térképgyűjteményéből láthat ritkaságokat a látogató.

Az est a Propaganda a 20. században című programsorozat második rendezvénye. A havonta jelentkező tematikus esteken jeles szakértők mutatják be a háborús, a „vörös”, az egyházi, a kádári propaganda jellemzőit, a film és a színház befolyásoló vagy éppen ellenpropaganda erejét, a karikatúrát, valamint a nőt mint a propaganda célját és eszközét.

Időpont: 2015. október 15. 16.30
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. emelet, Díszterem
A részvétel az NKA támogatásnak köszönhetően ingyenes!

Meghívó

Képek a rendezvényről

 

# KönyvTÁRlat