140 év – Álom a színpadon. Madách Imre: Az ember tragédiája 

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/06/24 - 2023/11/30

 

Kiállításunkon a Színháztörténeti és Zeneműtár színháztörténeti gyűjteményéből, valamint a Történeti Fénykép- és Interjútár mozgóképei közül mutatunk be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója alkalmából.

 

Az időszaki kiállítás 2023. november 30-ig látogatható.

Nyitvatartás:

 • Kedd–szombat: 10.00–18.00
  Pénztárzárás:
  Kedd–csütörtök: 17.00
  Péntek–szombat: 18.00

Helyszín: a Történeti Fénykép- és Videótár kutatóterme (VII. szint)

 

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink számára az alábbi jegyárak érvényesek:

 • Teljes árú jegy: 1200 Ft
 • Kedvezményes (diák-, nyugdíjas-) jegy: 600 Ft
 • Családi jegy 4 főre: 3000 Ft
 • Családi jegy 3 főre: 2500 Ft

Olvasójeggyel rendelkező látogatóink ingyenesen tekinthetik meg a tárlatot.

 

A Tragédia színpadtörténetének kezdőpontjától (1883. szeptember 21.) indulva felsorakoztatjuk a 20. század első felének legizgalmasabb díszlet- és jelmezterveit, továbbá színházi fényképeit (1926, 1934, 1939).

 

Látogatóink rácsodálkozhatnak arra a színes és korszerű vizuális világra, amellyel Madách nagy filozofikus szövegét a rendezők és a tervezők korról korra színpadra álmodták. Bár Madách maga nem szánta drámakölteményét színházi bemutatásra, s a romantika előadási körülményei között nem is lett volna rá lehetőség, a később, az 1870-es évtized végén már nálunk is megjelenő illúziószínházi irányzat, valamint a színpadi világítás és az építészeti díszletezés technikája lehetővé tette egyebek mellett Az ember tragédiája színre állítását. Paulay Ede színigazgató-rendező vállalkozása úttörő és minden értelemben meghatározó volt mind a hazai színháztörténet, mind a rendezés, mind pedig a Madách-mű sorsát tekintve.

 

Azóta színházcsinálók generációit inspirálja az irodalmi szöveg, „kényszeríti” Madách a színpadi továbbgondolásra, megjelenítésre. Számos rendezőnk, tervezőnk „harcol” többször, többféle változatban a Tragédia előadásával. A látogatókat is együtt gondolkodásra, felfedezésre és emlékidézésre hívjuk a szerzőnk élete és világhírű, több mint negyven nyelvre lefordított műve színpadtörténetéből felvillantott néhány izgalmas momentum bemutatásával. Kiállításunk különböző technikai megoldásokkal vezeti be a közönséget Az ember tragédiája színháztörténetébe.

Digitálisan lapozhatják Paulay Ede rendezői példányát, szelfizhetnek az ősbemutató főszereplőivel, odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé. A kiállítás helyszíne a Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme, ahol bepillanthatnak Madách Imre életébe, és böngészhetnek Az ember tragédiája alapján készült filmes feldolgozások között is.

 

2023. szeptember 21., az ősbemutató 140. évfordulója alkalmából
további programokkal is várjuk majd látogatóinkat.

 

Videó a kiállításról

Augusztus 20-án várjuk a Madách Imre korszakos művének színházi bemutatóiról szóló tárlatunkra (videó)

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

140 éves Az ember tragédiája – 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész

 

Költő árnyékban

Az ember tragédiája szinoptikus kritikai kiadása a MEK-ben!

Az első Éva és az első Mirigy

A színpad varázslója