A „FÖLDABROSZTÓL” a digitális térképekig

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/09/19

Az idei Kutatók éjszakája programban a Térképtárban várjuk látogatóinkat 2016. szeptember 30-án 19 és 21 óra között előadásokkal, bemutatókkal.

Programunk a térképek világába kalauzolja el az érdeklődőket. A térkép a térbeli orientáció alapvető segédeszköze, amely napjainkig számtalan alakváltozáson ment keresztül, és immár csaknem teljesen a virtuális térben mozog. Ma már erdei túrák során is GPS-szel ellátott okostelefon lapul a hátizsákunkban, nem pedig a jól ismert, gyűrött sarkú sárga turistatérkép. Előadásainkban szó lesz a térképészet alapjairól, a térképek hasznáról és a térképek jövőjéről. Felvillantjuk az elmúlt évezredek térképtörténetének legfontosabb fordulópontjait, rámutatva azokra a felhasználói igényekre, amelyek a térképek folyamatos tökéletesedéséhez vezettek az agyagtábláktól a digitális térképekig. Látogatóink megismerkedhetnek tudományos-ismeretterjesztő térképtörténeti blogunkkal, a Földabrosszal, végül pedig néhány különleges eredeti térképnyomattal is.

Előadások:

19 órakor – Oláh Krisztina: A térkép a digitális világban
Az előadásban szó lesz a térképészeti alapfogalmakról, majd megtudhatjuk, hogy milyen digitális technológiák léteznek a térképészetben, és ezek mire jók, valamint, hol találkozhatunk ezekkel a mindennapokban. Mire használhatják őket a hétköznapi felhasználók, valamint a szakemberek, és milyen jövője van ennek a technológiának?

19 óra 30-kor – Pászti László FÖLDABROSZ – új térképészeti-tudományos blog a nemzeti könyvtárban: blogbemutató
Az Országos Széchényi Könyvtár Térképtárának tudományos-ismeretterjesztő térképtörténeti blogja 2016 áprilisában indult útnak. Az eddigi munkánkról és eredményeinkről számolunk be.

20 órakor – Oláh Krisztina: A térképhasználat gyakorlatias oldala: milyen igények vezettek a térképek fejlődéséhez/ pontosságához. A kezdetektől a BKK futárig
Mintegy négy évezred térképtörténeti vázlatát villantjuk fel az érdeklődőknek, kiemelve azokat a kulcsfontosságú pontokat, melyek a térképészet fejlődésében szerepet játszottak. Végigvesszük azokat a felhasználói igényeket, amelyek a térképek folyamatos tökéletesítéséhez vezettek az agyagtábláktól a digitális térképekig.

20 óra 30-kor – Danku György Vezetés a Térképtárban térképnyomdászati kitekintéssel és más érdekességekkel fűszerezve
A Térképtár helyiségeiben állandóan látható kiállított műveken kívül a látogatók megnézhetnek néhányat az előadásokon bemutatott térképek gyűjteményünkben őrzött példányaiból. Valódi különlegességként az érdeklődők ízelítőt kaphatnak a régi térképnyomtatási technikákból is.

Az esemény a Facebookon


Az esemény képes beszámolója