Himnusz, íróműhely, Ady – A magyar kultúra napja

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/01/22

 

A Himnusz eredeti kéziratával és a hozzá kapcsolódó Erkel-kottával, Ady kamarakiállítással, íróműhellyel és díszalbum-bemutatóval is készül az Országos Széchényi Könyvtár A magyar kultúra napjára.

Követjük-e, követhető-e Ady, érthető-e a 20. század elejének költői megszólalásmódja? Klasszikus, modern és kortárs  poézis eleven párbeszédére és találkozására kerül sor január 22-én a nemzeti könyvtárban. A Molnár Krisztina Rita író, költő, tanár által vezetett íróműhelyen az is kiderül, Ady Endre költészete inspirálja-e a fiatalokat. Rockenbauer Zoltán művészettörténész Ady párizsi tartózkodásáról tart előadást, „Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 címmel pedig kamarakiállítással emlékezünk a költőre. A tárlaton Ady-kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok és első megjelenések is előkerülnek.

A magyar kultúra napján mutatjuk be a „Valaki útravált…” ADY100 díszalbumot (OSZK–MMA), mellyel a kötet szerkesztői a 100 esztendeje elhunyt költőóriás előtt tisztelegnek. A kiadványhoz a nemzeti könyvtár mintegy 1200 tételt számláló Ady-hagyatékából válogattak, és egy eddig kevéssé vizsgált aspektusból – Ady valós, fizikai utazásai, úton levései, ugyanakkor belső kételyei, kiútkeresései kettőse felől – közelítettek az életműhöz. A kötet bemutatóját követően kerekasztal-beszélgetéssel várjuk a látogatókat.

A magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta csak különleges alkalmakkor, így A magyar kultúra napján, január 22-én, 9-től 16 óráig láthatók eredetiben ismét a nagyközönség számára az Országos Széchényi Könyvtárban. Ezen a napon a nemzeti könyvtár 50% kedvezményt ad az éves könyvtárhasználati díjból..

 

RÉSZLETES PROGRAM

13.00–14.30 (516-os terem) „Kelj fel és légy szabad” – Íróműhely Molnár Krisztina Rita költő, író, tanár vezetésével Ady Endre költészetének inspirációja a mai fiatalok számára.

A program előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő e-mail címen lehet: csoportvezetes@oszk.hu

15.00 (Díszterem) „Páris, Páris” Ady és a piktorok – Rockenbauer Zoltán művészettörténész előadása vetítéssel (Ady Endréhez, párizsi tartózkodásához kapcsolódó képzőművészek, festők és alkotásaik; művészi kapcsolati hálók a századelőn)

16.00 – „Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 kamarakiállítás megnyitója
Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Ady-gyűjteményének relikviáiból (kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések – kurátorok: Boka László, Rózsafalvi Zsuzsanna)
Köszöntőt mond: Hammerstein Judit, az OSZK főigazgatója és Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára
Közreműködik: Jaskó Bálint színész

16.30 – „Valaki útravált…” díszalbum kötetbemutató (OSZK–MMA): szakmai kerekasztal-beszélgetés (résztvevők: Falusi Márton költő, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, E. Csorba Csilla fotótörténész, Pécsi Györgyi irodalomtörténész, kiadóvezető, valamint Boka László és Rózsafalvi Zsuzsanna, a kötet szerkesztői)

 

A Fut velem egy rossz szekér…” – ADY100 kiállítás 2020. január 22-től március 20-ig látogatható. Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület Ars Librorum (VI. szint)