Könyvbemutató a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/04/25

 

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt Simon Melinda Kiadói és nyomdászjelvények Magyarországon 1921–1940 című kötetének bemutatójára!

 

Időpont: 2024. április 25., csütörtök 17.30 

Helyszín: OSZK, VII. emelet, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár olvasóterme

Meghívó

Facebook-esemény

 

A szerző beszélgetőtársa dr. V. Ecsedy Judit, az OSZK Régi Nyomtatványok Tára munkatársa, a nyomdászat- és könyvtörténet hazai és nemzetközileg is elismert kutatója.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

A kötet kapható az OSZK boltjában,
illetve megrendelhető a kiadvanytar@oszk.hu e-mail-címen.

 

Részlet az előszóból:
A Magyarországon használt kiadói és nyomdászjelvények teljességre törekvő közreadását 2009-ben kezdtük el a 15–18. évszázad anyagával, majd 2012-ben folytattam a 19. századdal és 2019-ben a 20. század első két évtizedével. Az egyes kötetek szűkülő időhatárai jól mutatták az egyre nagyobb léptékben növekvő jelvényanyagot. Jól látható, hogy a kezdeti századok folyamatosan alacsony értékei után a 19. század hozta el a „jelvényrobbanást”, majd a 20. század első két évtizede újabb nagymértékű növekedést mutatott.

A kötet – az előzőhöz hasonlóan – két tömbben, kiadókra és nyomdákra tagolva tartalmazza a jelvényeket. Természetesen a kettő között néha átfedések vannak, hiszen a kor cégei olykor több üzletágban is érdekeltek voltak, de az ábrázolások ikonográfiai tartalma specifikus jegyeket mutat a két csoportnál, amelyek így sokkal felismerhetőbbek, mint egy mechanikus, betűrendes sorrend esetében lennének. A feldolgozott anyag 254 kiadói és 246 nyomdajegyből áll, tehát a két típus hozzávetőleg fele-fele arányt ad.

Az egyes jelvényeket sokszor több méretben is használták a cégek, hiszen a kor galvanoplasztikai és cinkográfiai eljárásai lehetővé tették, hogy az eredeti rajzról bármilyen nagyságú klisét elkészítsenek. Ezért a szócikkekben – az előző kötethez hasonlóan – a különböző méretű lenyomatok összes magassági és szélességi adata szerepel, de csak a legnagyobb változatot reprodukáljuk mérethűen.