Humor a köbön! – Múzeumok Éjszakája

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/06/20

 

Váltsa meg jegyét már most a könyvtár Beiratkozási pultjánál (az árusítás szombat éjfélig tart)!

Könyvtárunk idei programjait elsősorban a „humor” témája köré szervezi.
Az alábbi programokkal várjuk Önöket (helyszínek szerinti bontásban).
Az időpontok szerinti felsorolás ezen az oldalon található.

 

5. emelet

Főbejárat:

Az Ereklyetér meletti folyosó:

Kisnyomtatványtár előtti folyosó:

 • Humor a köbön – kiállítás a Kisnyomtatványtár humoros dokumentumaiból

516-os, főigazgatói tanácsterem:

 • 16:00–18:00 gyermekfoglalkozás reneszánsz jelmezekkel, bábokkal
 • 20:00 „Van másik!” 3. mini könyvaukció
  – Senki többet, harmadszor! A kikiáltás éppen áll, mert az OSZK most harmadik alkalommal rendezi meg mini-árverését: valódi aukció baráti árakon, barátságos közegben. A gyűjtőszenvedély, a birtoklási vágy, a bibliofil elkötelezettség könyvek sokaságát mentette meg a pusztulástól az évszázadok folyamán.
  A Múzeumok Éjszakáján Önök is próbára tehetik gyűjtőkedvük hőfokát: tudnak-e küzdeni a végsőkig vagy éppen veszteni emelt fővel. Mindezt játékos keretek, régi és új könyvek, mesekönyvek, ponyvák, hírlapok, térképek, plakátok és más meglepetés-tételek között, amelyeket az OSZK dolgozói és barátai ajánlottak fel az árverés számára. Az aukción meghirdetett tételek.
 • 22:00 „Van másik!” 3. mini könyvaukció

Ereklyetér:

A királyi könyvtár – 35 corvina titkai hasonmások, képek, szövegek és filmek tükrében
Hunyadi Mátyás magyar király (1458–1490) könyvtára – korabeli nevén Bibliotheca Corvina vagy Bibliotheca Augusta – az első reneszánsz fejedelmi bibliotéka volt Európának az Alpoktól északra elterülő részén. Gazdagságával, szépségével az uralkodó hatalmát, uralmának legitimitását reprezentálta.


6. emelet

Díszterem:

 • 18:00–19:00 Sándor György: A Semmittudás Egyeteme, avagy válogatott rögtönzéseim
 • 20:00–21:00 Mikó István kabaréja: A gyomor örömei – Krúdy Gyula, Gábor Andor és Szilágyi György műveiből. Közreműködik: Szabó Anikó.
 • 22:00–24:00 Vásáry Tamás: Humor és zene

A kiállítótermek folyosóján:

 • „Digitális gyűjteményeink bemutatkozása – amit tudni akartál a MEK-ről, EPA-ról, DKA-ról, csak nem merted megkérdezni... itt megtudhatod”
 • A Digitalizáló Osztály bemutatója – Hogy készül a digitális másolat? Mi kerül az OSZK Születésnapi csomag szolgáltatásába? Hogy dolgozik az óriás szkenner?

Az óriásgobelin előtt

 • Éjféli koccintás pezsgővel

Kézirattár:

Régi Nyomtatványok Tára:

 • Kiállítás Galenus, Petronius, Bonfini és Galeotto Marzio munkáiból (vezetés minden egész órakor. Az első 18 órakor, az utolsó hajnali 1-kor.)
  A humor mindenütt jelen van. Humor tölti be az emberi porhüvelyt, megmutatkozik az emberi kedélyben, és a régi nyomtatványok lapjain is megtaláljuk. Ezer arca van. Pergamenlapok és papírmalmok sok száz éves foliói tárják fel humoros, szatirikus oldalaikat, mikor Galenosz, Catullus, Petronius műveit vagy épp egy hóráskönyvet, régi kalendáriumot veszünk a kezünkbe.

Zeneműtár:

 • A pesti kabaré kezdetei – válogatás korabeli felvételekből
 • Minikiállítás kabarédalok kottáiból 

Színháztörténeti Tár:

 • Kabaré 100 évvel ezelőtt. A Színháztörténeti Tár kamarakiállítása az olvasótermi katalógusfolyosó tárlóiban
 • Hacsek és Sajó. Népszerű kabaréjelenetek folyamatos vetítése

 • Folyamatos program: Humor-kvíz a színháztörténetből magyar és angol nyelven

Térképtár:

I.és II. Corvina-terem és Ars Librorum kiállítótér:

III. Corvina-terem:

„S csókolt minden az ég alatt” – az Év Ereklyéje: egy ismeretlen Ady- kézirat kiállítása – Kiállításmegnyitó: 18.30 és vezetés, további tárlatvezetések: 20.30, 22.30 és 00.30 perckor.


7. emelet

7. emeleti olvasótermek:

Raktárak:

 • A raktárak titkai – zárt raktárak megtekintése vezetéssel (félóránként 20 fő – Az első csoport 18 órakor, az utolsó hajnali 1 órakor indul a Széchényi-szekrénytől. Jegyeket 17:30-tól osztunk.)
 • Zsákbamacska

Folyamatosan: Karika-túra, azaz a könyvtár épületének megtekintése vezetéssel (18 órától 24 óráig óránként indulnak csoportok a Főbejárattól)

Az aktuális programokról és a közösségi oldalak történéseiről részletesen tájékoztat a bejáratnál elhelyezett óriásmonitor, amely folyamatosan mutatja a soron következő programokat és az épület térképét.

Az Instagram és Twitter segítségével közös fényképfalat építünk. Az #oszkmuzej hashtaggel ellátott Instagram fotókat és tweeteket folyamatosan frissítve jelenítjük meg.
Mobil honlapunkon az Elektronikus Programkalauz segítségével folyamatosan követni lehet az aktuálisan futó és a későbbi programokat.

Kövesse az eseményt a Facebookon!