Török könyvillusztrátor, ebru mester a vendégünk

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/04/15

Ahmet Sacit Açıkgözoğlu alkotásaÁprilis 15-én, szerdán Ahmet Sacit Açıkgözoğlu török kézművesmester tart bemutató előadást a török kézműves könyvdíszítő technikákról.

Az előadó ebru mester, Ahmet Sacit Açıkgözoğlu 1995-ben kezdett kalligráfiával, majd 1998-ban ebru festészettel foglalkozni. Jelenleg a Marmara Egyetem művészettörténet szakán, valamint a Mimar Sinan Egyetem tradicionális török művészeti szakán oktat. Számos klasszikus ebru témájú kiállítása volt már Törökországban, Angliában, valamint Bosznia-Hercegovinában.

Program:
10:30 – 12:00 Előadás az oszmán könyv művészetéről, és a négy különböző művészeti ágról.
A könyvek hagyományos technikával kötése és a végén ebruval és bőrrel való díszítése. Főleg az oszmán könyvkötészet hagyományainak Európától eltérő technikáiról (Pl. miklep, sertap) lesz szó, mint a könyv kötésének ismerős jellegei;
A kuburnak nevezett henger alakú tároló dobozok készítése. Ezek az ebruval és bőrrel borított dobozok, melyekben főleg íróeszközöket tartottak;
A murakka: kalligráfia vagy miniatűrök köré készített, zemin és battal fajta ebrukból kivágott szalagok használata;
Az akkase: speciális ebru technikájával ugyanannak a papírnak többszöri merítése és az így létrejött kalligráfia, miniatűr, illetve virágmotívumok létrehozása.

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, VI. szint, Díszterem

Az eseményhez kiállítás kapcsolódik, amely a Yunus Emre Intézetben lesz megtekinthető.

Új tartalom: Képes beszámoló az eseményről